Van Gaal nog meer psycholoog
Deze week is een aardig meetpunt voor AZ met drie duels kort op elkaar tegen Sparta, FC Paços de Ferreira en Ajax. Vorig seizoen speelde AZ de meeste officiële wedstrijden van alle Nederlandse profclubs. Het waren er 56 verdeeld over competitie, beker, UEFA Cup en play-offs. Behalve het moordende ritme, hadden ook de wisselende omstandigheden (reizen, weer, ondergrond) en de druk van een nieuw verworven status (uitdager van de traditionele top-drie) invloed op de prestaties.

Wat dergelijke factoren doen met mensen heeft Van Gaal in kaart laten brengen door twee universitaire onderzoeksters, die zich in eerste instantie zelf bij hem hadden gemeld. Een van de conclusies is dat de spelers van AZ een voorbereidingstijd van drie dagen als meest prettig ervaren. Dat op zichzelf is geen opzienbarende conclusie, maar het gaat erom of en zo ja wat je als coach met de uitkomst doet.

Van Gaal koos ervoor om gisteren pas in de loop van de middag uit Portugal terug te vliegen na de moeizaam met 1-0 gewonnen UEFA Cup-wedstrijd tegen FC Paços de Ferreira. Dat gebeurde zoals altijd met een privé-jet. De traditionele uitlooptraining in Alkmaar was pas na de avondspits. ,,De trainer wilde dat we ten minste acht uur slaap konden pakken op Portugese bodem,’’ aldus verdediger Barry Opdam. ,,Ik kan me daar helemaal in vinden. Na zo’n avondwedstrijd zit de adrenaline nog in je lijf, dus niet iedereen zal meteen kunnen slapen. Maar je rust in elk geval uit, zonder dat je ’smorgens in alle vroegte al weer op een vliegveld hangt.’’

Van Gaal: ,,De aanloop naar Ajax blijft heel erg kort, maar met dit schema help ik mijn spelers het meest. Ik denk niet dat veel trainers zo durven te werken. Het wijkt natuurlijk af van het geijkte.’’

Ajax deed het in elk geval niet zoals AZ. Het gezelschap van trainer Henk ten Cate vloog donderdagavond na de UEFA Cup-zege in Zagreb nog terug naar Amsterdam. Dat betekende een vlucht om 22.45 uur, aankomst op Schiphol om 0.45 uur. Om 1.30 uur de busrit naar het stadion, waarna de meeste spelers rond 2.30 uur thuis in hun eigen bed lagen.

In de laatste jaren van zijn trainersloopbaan hoopt Van Gaal nóg meer kennis op te doen op het gebied van psychologie. Alles staat en valt bij de manier van benaderen en beïnvloeden, is zijn opvatting. Wat dat betreft is AZ na twee jaar onder zijn leiding met een stijl omhoog lopende prestatiecurve op een interessant kruispunt aanbeland.

Naar spelers zoals Dembélé, Martens en Donk wordt vanaf nu anders gekeken. Zij vormen de ruggengraat van een ploeg die voor het eerst zal worden afgerekend op het binnenhalen van een prijs. De steun komt van aankopen zoals Pellè, Ari, El Hamdaoui en de tegen FC Paços scorende Pocognoli die nog helemaal moeten ontdekken wat het spelen bij AZ en de veeleisende trainer Van Gaal inhoudt.

Donderdagavond troffen de Alkmaarders in UEFA Cup-verband de minst defensieve tegenstander uit de eerste vijf wedstrijden van dit seizoen. En dan trok Paços de Ferreira, een Europese debutant, bij balverlies nog steeds een muur op voor de eigen doelman.

Vorig seizoen speelde AZ met 4-4-2 in een ruit een on-Nederlands systeem, waarop tegenstanders zelden een adequaat antwoord hadden. Een jaar verder is de remedie gevonden en moet AZ op zijn beurt dat probleem weer tackelen. (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.