Foppe de Haan bereidt zich voor op Peking

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Volgend jaar gaat Foppe de Haan met het Olympisch elftal proberen geschiedenis te schrijven in Peking. De coach ging alvast sfeer proeven in het land waar het volgend jaar allemaal moet gaan gebeuren. ,,Als je dat stadion ziet, daar wil je gewoon de finale spelen. Wij gaan er niet heen om mee te doen, maar om te winnen!”, zo bericht hij op de KNVB-website.
 
,,Op dinsdag 18 september ben ik samen met vijf andere coaches en Chef de Mission Charles van Commenée alvast een kijkje gaan nemen in Peking. Ik had weer precies hetzelfde gevoel als toen ik vroeger op schoolreisje ging. Alleen de reis was nu een stuk langer. In Lippenhuizen, waar ik op school zat, gingen we nooit verder dan Oranjewoud, Olterterp, Appelscha of Gaasterland. Alleen bij het uitstapje naar Arnhem, ben ik de grenzen van Friesland gepasseerd. China was dus wel even wat anders!

Vanaf Schiphol zijn we via Moskou en Siberië in ruim acht uur naar Peking gevlogen. Peking is een enorme stad met bijna zeventien miljoen inwoners. Overal in de stad is het stampvol, dat is echt onvoorstelbaar! Peking is wel een moderne stad. Het lijkt wel of de krottenwijken van vroeger hebben plaatsgemaakt voor moderne flatgebouwen, kantoren en hotels.

Chinese muur
Wij hebben ook op de Chinese muur gelopen. Met de auto moet je vanaf Peking ongeveer twee uur rijden om bij de muur te komen. De muur loopt over de bergen, maar van Peking tot aan de muur is alles erg vlak. Die muur was óók ontzettend indrukwekkend. Het is echt onvoorstelbaar om over een gedeelte heen te lopen. Voor de Nederlandse supporters moet het volgend jaar geweldig zijn om in zo’n land naar topsport te gaan kijken.

China is natuurlijk óók het land van de kinderarbeid. Ik vind dat kinderen naar school moeten gaan en dat kinderen spelenderwijs groot moeten worden. Met het Foppe Fonds zetten wij ons in voor betere leefomstandigheden voor kinderen die het moeilijk hebben. Er is wel commentaar op het feit dat de Spelen in China worden gehouden. Het kan echter ook een voordeel zijn. Nu komen zaken als kinderarbeid veel meer in de publiciteit en wordt de Chinese regering gedwongen er iets aan te doen.

Olympisch dorp
Wij zijn tijdens onze reis ook al in het Olympisch dorp geweest. Het dorp en de accommodaties zijn ruimschoots op tijd klaar. Alles ligt ook mooi bij elkaar. Een groot gedeelte van de Spelen worden rond het Olympisch dorp gehouden. Voor het voetbaltoernooi geldt dit echter niet.

Van de zestien voetbalploegen spelen er maar vier landen in Peking. De andere twaalf ploegen worden in drie andere poules geplaatst en spelen hun wedstrijden in andere steden. Er is zelfs een speelstad die elfhonderd kilometer verwijderd ligt van Peking. Als wij in Peking voetballen, verblijven we met de hele groep in het Olympisch dorp. Spelen we buiten Peking, dan regelt de organisatie daar een hotel en trainingsvelden voor ons. Het ziet er dus allemaal goed uit.

Milieuprobleem
Er is in Peking echter wel een enorm milieuprobleem. Er zijn daar geweldig veel auto’s en in het verleden hebben die Chinezen zich nooit druk gemaakt over het milieu. Als je ’s morgens in een wit overhemd de deur uitgaat, is het ’s avonds grijs. De combinatie van hitte, vochtigheid en smog maakt dat je een heel goede voorbereiding moet hebben en ervoor moet zorgen dat je goed acclimatiseert. Als je dat niet doet, heb je een groot probleem. De hockeyers zijn er al geweest en gaan er in maart weer naar toe. Van hun ervaringen kunnen wij ook weer leren.

Het Olympisch gevoel begint al te komen. Wij waren in China met zes coaches. Van hen hoor ik alleen maar geweldige ervaringen. Iedereen vindt de Olympische Spelen geweldig. Het Olympisch gevoel krijg je ook als je het Olympisch stadion ziet. Als je dát stadion ziet, dan wil je daar ook die finale spelen. Wij gaan er niet heen om mee te doen maar om te winnen! (Bron: knvb.nl)