Op internationaal topniveau zijn ze een zeldzaamheid, maar Marco van Basten kan er wel víer opstellen: linksbenige aanvallers die aan de rechterflank ook prima tot hun recht komen. De bondscoach van Oranje is het stadium van experimenteren allang voorbij. Sinds het WK van 2006 was de rechtsbuiten in elke interland een linkspoot.

Dat zal ook morgenavond tegen Roemenië het geval zijn. Van Basten liet de afgelopen anderhalf jaar duidelijk blijken dat Robin van Persie op die positie zijn voorkeur heeft, maar nu die ontbreekt wegens een schorsing zal waarschijnlijk Rafael van der Vaart het shirt met rugnummer 7 dragen. En anders kan Arjen Robben (“nog niet in topvorm”, volgens Van Basten) of Ryan Babel daar terecht.

Rechtsbenige rechtsbuitens bezit Nederland niet, ze zijn althans niet goed genoeg volgens Van Basten. Hij probeerde het in zijn eerste twee seizoenen nog regelmatig met Dirk Kuyt en Romeo Castelen, maar kiest nu bewust voor een andere aanpak.

De bondscoach ontvouwde gisteren, voor het eerst eigenlijk, zijn theorie achter die opmerkelijke keuze. Nederland stuit in veel wedstrijden op ‘handbalverdedigingen met acht, negen man in een kleine ruimte’, zoals Van Basten zei, en dan is het met een linksbenige speler gemakkelijker om openingen te forceren. “Een linkspoot heeft meer mogelijkheden om die muur van verdedigers te slechten”, zei Van Basten.

“Hij kan vooral in de kleine ruimte meer creativiteit bieden. Een linksbenige speler is sowieso gemakkelijker aan te spelen, omdat hij bij de balaanname altijd het lichaam tussen de bal en de tegenstander kan houden. Van daaruit kan hij de spits aanspelen voor het maken van een één-twee, hij kan zelf op doel schieten én kan ruimte creëren voor de opkomende rechtsback. In het topvoetbal zie je steeds meer dat de voorzetten van de flanken worden gegeven door opkomende backs en niet door aanvallers, die er al ‘staan’. De rechtsbuiten die zijn man opzoekt, voorbij dribbelt en dan de bal kan voorgeven, bestaat bijna niet meer.”

Helemaal nieuw is de ‘vinding’ van Van Basten natuurlijk niet. In een ver verleden gooide George Best er bij Manchester United prachtige dribbels uit over de rechterflank.

Ook Hristo Stoichkov was bij het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff een speler die vanaf rechts graag de kortste weg naar het doel koos. (Bron: ed.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.