Tijdens het WK moesten de spelers een mop vertellen als ze te laat op een training verschenen. Wat was de leukste mop en wie vertelde hem? Hoe belangrijk is humor überhaupt binnen een team? Bondscoach Marco van Basten geeft antwoord op deze publieksvraag op we website van de KNVB.

Van Basten: ,,Spelers weten ons regelmatig te verrassen met leuke moppen, maar welke mop het leukste was en wie ‘m vertelde, dat zou ik zo één, twee, drie niet weten. Het idee spelers door het vertellen van een mop “boete te laten doen” is eigenlijk ontstaan uit de gedachte dat we het niet met geld af willen doen, zoals vaak gebeurt. Maar we willen wel dat een speler voelt dat hij iets moet betalen, dat-ie de groep iets verschuldigd is. Dat hebben we op deze manier geprobeerd in te vullen.”

,,In de eerste plaats is het natuurlijk vooral leuk, maar daarbij komt dat het ook interessant is om de jongens iets te laten doen, wat ze eigenlijk liever niet doen. Daar leer je van, want je staat daar dan wel ineens voor zo’n groep en dat is niet zo makkelijk. Sommige jongens kunnen dat heel goed, anderen voelen zich daarbij minder op hun gemak.”

,,Je ziet vervolgens ook dat ze gaan proberen om iemand expres te laat te laten komen of dat we van tevoren met elkaar afspreken dat er niet gelachen wordt. Dat zorgt dan ook weer voor de nodige hilariteit, waardoor er toch wat met zo’n speler en in de groep gebeurt. Dat levert weer een bijdrage aan het groepsproces.”

,,Dus er zit wat meer achter dan alleen maar een mop vertellen. En, ook niet geheel onbelangrijk, het werkt goed. Er zijn maar weinig jongens die te laat komen. Laatst met Ryan Babel, die zich voor de tweede keer versliep en deze keer nog wel voor een belangrijke wedstrijd, waren we helaas genoodzaakt wat strenger zijn. Dat was niet professioneel van hem, maar daar staat inmiddels een dikke streep onder.” (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.