Per 1 juli 2008 wordt een nieuw trainerslicentiesysteem ingevoerd. Dit gebeurt naar aanleiding van een onderzoek door het Mulier-instituut over ‘De gekwalificeerde trainer-coach’. Dit onderzoek naar kwaliteitsbevordering door middel van licentiering en certificering van trainers en clubs in het amateurvoetbal werd vorig jaar in opdracht van de KNVB uitgevoerd.

Belangrijkste maatregelen met betrekking tot trainerslicenties zijn:

1. De licentieplicht voor trainers van standaardelftallen wordt gehandhaafd, maar vereenvoudigd:

    er worden per 1 juli 2008 zeven licenties ingevoerd:

            – UEFA Pro  

            – UEFA A

            – UEFA A Jeugd

            – UEFA B

            – UEFA C

            – Futsalcoach II

            – Futsalcoach III

    

Deze licenties vervangen de vele licenties met verschillende benamingen, zoals die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn ontstaan.

2. Het invoeren van een publiek toegankelijk trainersregister en een daaraan gekoppelde

trainerslicentiepas. De trainerslicentiepas kan worden vergeleken met de spelerspas.

3. Verenigingen die met hun standaardelftal uitkomen in de laagste klasse van een district, mits deze niet hoger is dan de vierde klasse, kunnen dispensatie aanvragen van de licentieplicht voor de trainer-coach van het eerste elftal. In dat geval moet bij de vereniging welk iemand in dienst en actief zijn als trainer-coach die minimaal beschikt over de licentie UEFA C.

4. Aan clubs die promoveren naar een hogere competitieklasse kan een tijdelijke dispensatie worden verleend voor de reeds aangestelde trainer-coach met onvoldoende kwalificatie tot een maximum van twee seizoenen, mits de betrokken trainer-coach uiterlijk in het tweede seizoen van de dispensatie een scholing volgt voor de hogere trainersbevoegdheid.

5. Het bestuur amateurvoetbal wijst jaarlijks de klassen aan waarvoor de eis van een geldige trainerslicentie wordt toegepast.

Verenigingen en trainer-coaches worden medio januari 2008 nader geïnformeerd over de procedure om in aanmerking te komen voor een nieuwe licentie. Trainers die momenteel beschikken over een geldige trainerslicentie krijgen een nieuwe licentie met een zelfde einddatum als hun huidige licentie.

Trainers die nog niet beschikken over een geldige licentie of waarvan de licentie afloopt, kunnen een (nieuwe) licentie aanvragen. In dat geval moet wel voldaan zijn aan de eis dat in de afgelopen vijf jaar minimaal 12 punten (op grond van het aantal uren erkende scholing) zijn behaald. Dit dient de trainer-coach aan te tonen door middel van certificaten waarop deze punten zijn vermeld. (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.