De pers was niet uitgenodigd. Dus zijn er helaas geen beelden van de Tai Chi-sessie die judocoach Chris de Korte verzorgde voor bondscoaches en andere begeleiders van de Olympische sporters. Chris de Korte gaf voor het ontbijt 45 Olympische begeleiders les in Tai Chi. Het had ongetwijfeld een interessante foto opgeleverd.

Tai Chi is de Chinese bewegingsleer en brengt mensen ‘in balans’. ,,Hoe kun je tegen sporters zeggen dat ze in balans moeten zijn, terwijl je als coach misschien zelf helemaal niet in balans bent?’’, vroeg De Korte, de succescoach van judoka’s Mark Huizinga en Edith Bosch.

Vandaar dat hij zijn collega’s graag eens wegwijs wilde maken in Tai Chi. Eén bijeenkomst is natuurlijk niet genoeg om echt in balans te raken, maar De Korte is beschikbaar om meer lessen te geven. ,,Als ze me bellen, kom ik.’’

Misschien is het ook een idee om volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Peking voor de aanwezige coaches elke dag in het Nederlandse kamp te laten beginnen met een sessie van De Korte. Want een coach in balans is het meeste waard voor diens atleten.

Tai Chi was één van de onderdelen van de tweedaagse bijeenkomst van Olympische coaches en teammanagers die door NOC*NSF in Egmond aan Zee werd georganiseerd. De les van De Korte stond gisteren al voor het ontbijt op het programma en was op vrijwillige basis. Toch was de opkomst in de Abdijzaal van het hotel uitstekend, 45 man.

Het samenzijn in de Noord-Hollandse badplaats was vooral bedoeld om de begeleiders van de Nederlandse Olympiërs in te lichten over de te verwachten omstandigheden straks bij de Spelen in Peking. Zo behoorde tafeltennister Li Jiao, uitkomend voor Oranje, maar van geboorte Chinese, tot de sprekers. Ze vertelde boeiend over de ‘andere wereld’, waarin de leden van de Nederlandse equipe over tien maanden zullen belanden.

Hockeycoach Marc Lammers is straks in China al lang geen Olympische debutant meer, maar hij was toch een enthousiast volger van de sessies in Egmond, ook die van het Tai Chi. ,,Je steekt overal wel wat op, soms heel kleine dingen. Maar vijftig keer twee procent is ook honderd,’’ aldus Lammers.

,,Ik ben altijd heel nieuwsgierig, want de voorbereiding is het halve werk.’’

Uiteraard was de bijeenkomst ook belangrijk voor het saamhorigheidsgevoel voor straks tijdens de Spelen. ,,Het zou ook raar zijn dat als je in Peking met elkaar een maand in dezelfde omgeving bivakkeert elkaar niet zou kennen,’’ stelt chef de mission Charles van Commenée vast.

,,Je kunt als coaches veel aan elkaar hebben,’’ constateert Lammers. ,,Natuurlijk heb je je eigen begeleidingsteam, maar dat is toch anders. Jij bent verantwoordelijk, dus sta je er op het laatst alleen voor. Dan kan het handig zijn om even met iemand te praten die in dezelfde situatie zit.’’

In maart en juni, in de laatste fase van de voorbereiding, staan er nog twee bijeenkomsten voor de Olympische begeleiders op het programma. (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.