De scheidsrechters even terug in de schoolbanken. Net als elke voetballer, moet ook de Nederlandse scheidsrechter trainen om beter te worden. Dit doen ze niet alleen op het trainingsveld, maar óók aan de hand van videobeelden. Maar hoe werkt zoiets precies?  

Met een beetje fantasie heeft de videoanalyse veel weg van een traditionele schoolles. Het KNVB-complex in Zeist dient in dat geval als schoolgebouw en het Business Centrum is voor even een klaslokaal. Scheidsrechters Luuk Hoopman, Jeroen Sanders, Mario Diks, Maarten Ketting en Danny Makelie (allen KNVB Masterclass) keren voor even terug in de rol van leerling.

Uilenberg (foto) zelf kruipt in de huid van leraar met het videoscherm als schoolbord. Aan de hand van wedstrijdbeelden geeft de scheidsrechtersbaas aanwijzingen aan de aanwezige arbiters. Uilenberg beeld situaties uit, is kritisch én geeft complimenten. Alles met één doel: zijn leerlingen beter maken.

Geen schoolles zonder huiswerk. De wedstrijdbeelden op het videoscherm zijn van het duel tussen Emmen en Helmond Sport. Jeroen Sanders, één van de aanwezige scheidsrechters, was leidsman bij dat duel. Als huiswerk heeft Sanders zijn belangrijkste beslissingen van de wedstrijd geselecteerd. Rene Temmink, de vaste begeleider van Sanders, heeft in de rol van mentor hetzelfde gedaan.

‘Waarnemen, daar gaat het om’

Uit de wedstrijdbeelden blijkt onder meer dat Sanders constant in beweging is. ,,Niet goed”, oordeelt Uilenberg. ,,Ein Schiedsrichter soll nicht laufen aber gucken zeggen ze in Duitsland altijd. Een scheidsrechter moet niet bezig zijn met bewegen, maar met kijken. Actief zijn is goed, maar je moet niet té actief zijn. Waarnemen, daar gaat het om.”

De videoanalyse gaat verder over de looplijnen van Sanders in de wedstrijd, zijn positie bij vrije ballen en zijn gegeven gele kaarten. ,,Allemaal nuttige dingen”, vertelt Uilenberg na afloop enthousiast. ,,Ik geloof in deze sessies. Scheidsrechters leren ervan als ze hun eigen wedstrijden analyseren. Ze worden beter door te kijken naar negatieve, maar ook positieve beslissingen.”

De vijf scheidsrechters uit de Masterclass komen eens in de maand bij elkaar. ,,Om de vier weken bespreken we de wedstrijd van één van de arbiters”, vervolgt Uilenberg. ,,Je kunt de arbiters wat leren door ze een spiegel voor te houden. Er is bovendien veel interactie met de andere scheidsrechters. Ze worden hier allemaal beter van.”

Aan een proefwerk of overhoring worden de talentvolle scheidsrechters vandaag niet onderworpen. Op het veld is elke wedstrijd immers weer een nieuw examen. (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.