Nederland ontloopt toplanden in WK-kwalificatie 2010

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Het Nederlands elftal is zondag bij de loting voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010 ingedeeld in groep 9 met Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland. Oranje moet als eerste eindigen om zich te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika of ervoor zorgen dat het behoort tot de acht beste nummers twee. In totaal vaardigt Europa dertien landen af. 

De negen groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks. De acht beste nummers twee strijden in play-offs voor de overgebleven vier tickets.

Succesvol
Oranje was in het verleden behoorlijk succesvol tegen de teams die het in Durban lootte. Nederland trof de Schotten voor het laatst in 2003. Beide landen troffen elkaar toen in de play-offs voor het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal.

Onder leiding van Dick Advocaat ging Nederland in Schotland onderuit (1-0), maar die achterstand werd in de return ongedaan gemaakt: 6-0. Wesley Sneijder speelde in die wedstrijd een hoofdrol.

Op het EK van 1996 was Schotland een van de drie tegenstanders in de groepsfase. Het openingsduel eindigde in 0-0.

Noorwegen
Noorwegen was in 2002 voor het laatst tegenstander van Nederland, in een vriendschappelijke wedstrijd. Edgar Davis maakte in Ullevaal de enige treffer: 0-1.

In kwalificatieverband ontmoetten Nederland en Noorwegen elkaar in de jaren negentig, zowel in het voortraject voor het WK van 1994 als het EK van 1996. De thuiswedstrijden eindigden in 0-0 en 3-0. In Noorwegen (2-1-verlies en 1-1) was Oranje minder succesvol.

Macedonië
Macedonië was tegenstander van het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks voor het WK van 2006. Beide duels eindigden in een gelijkspel: 2-2 en 0-0.

Tegen IJsland speelde Oranje al een tijdje niet meer. De laatste ontmoeting was in september 1983. Nederland won de EK-kwalificatiewedstrijd met 3-0. Marco van Basten maakte toen overigens zijn debuut als international.

EK
Nederland doet komende zomer als enige van de vijf teams uit groep 9 mee aan het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk. Schotland was dicht bij plaatsing, maar ze verloren de beslissende thuiswedstrijd tegen Italië.

De Noren kwam ook op het laatste moment te kort. Ze verloren met 1-2 van Turkije, dat zo in groep C achter Griekenland de tweede plaats innam. Macedonië en IJsland hadden geen moment serieus zicht op deelname aan het EK.

Rusland, van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink, werd ingedeeld in groep 4 en treft Duitsland. Leo Beenhakker moet het in groep 3 ondermeer opnemen tegen reekshoofd Tsjechië. (Bron: nu.nl)

Van Basten: Ander type voetbal
Marco van Basten was zondag goed te spreken over de loting voor de WK-kwalificatie, waarin Oranje het opneemt tegen Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland. „De afgelopen jaren troffen we vooral veel landen uit Oost-Europa. Nu niet. We krijgen te maken met een ander type voetbal, het klassiekere voetbal.” 
 
Volgens Van Basten ontmoet Nederland tegenstanders te maken die zich de laatste tijd ontwikkeld hebben. „Schotland deed tot het laatst toe mee in de EK-kwalificatiestrijd. Ze maakten het toplanden als Italië en Frankrijk lastig. Ook Noorwegen was lang in de race. IJsland heeft zich weliswaar evenmin voor het EK geplaatst, maar ze hielden wel Spanje op een gelijkspel.”

Oranje nam het in september 1983 voor het laatst op tegen IJsland. „Dat was mijn eerste wedstrijd als international. In dat opzicht is het wel een speciale tegenstander.” Tegen Macedonië wist Oranje in de kwalificatiereeks voor het WK van 2006 twee keer niet te winnen (2-2 en 0-0). „Maar ik zie behoorlijk wat perspectieven”, aldus Van Basten. „Zeker als je onze poule afzet tegen sommige andere groepen.” (Bron: telegraaf.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw