NOC*NSF en Aquarius hebben gezamenlijk een hydratatieprogramma ontwikkeld voor de Nederlandse topsporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. De atleten worden uitgebreid onderzocht en krijgen vervolgens een persoonlijk advies over wat, hoeveel en wanneer ze moeten drinken voor een optimale prestatie. Het onderzoek vindt plaats in een speciale klimaatkamer op Papendal, waarin de omstandigheden in Beijing kunnen worden nagebootst. De klimaatkamer is op 28 november geopend door ZKH Prins Willem-Alexander.

In Beijing zijn de hitte en luchtvochtigheid extreem. Deze omstandigheden kunnen de sportprestaties van het Nederlands Olympisch Team sterk beïnvloeden. Daarom is het van belang dat de sporters zich bewust zijn van hun vochthuishouding en hier op de juiste manier mee omgaan. Met een goede vochtbalans kunnen sporters bovendien langer doorgaan. NOC*NSF en Aquarius zijn zich beide zeer bewust van het belang van een goede vochthuishouding en starten daarom als partners een hydratatie-onderzoek. Dit leidt tot een persoonlijk hydratatie-advies voor elke Olympische sporter.

Klimaatkamer
Een belangrijk element van het onderzoek is de klimaatkamer. Dit is een onderdeel van het nieuwe Sport & Innovatie Centrum (SIC) op Papendal, dat door ZKH Prins Willem-Alexander op 28 november officieel is geopend. In de klimaatkamer kunnen verschillende omstandigheden worden nagebootst, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en hoogte. De reactie van een sporter hierop wordt via zogeheten hydratatietesten en zweettesten gemeten, geanalyseerd en opgenomen in een database. Dat leidt tot een persoonlijk advies over de inname van de juiste hoeveelheid vocht, met de juiste samenstelling, op het juiste moment. NOC*NSF en Aquarius hebben daarnaast mobiele testcentra met onder andere speciale software ontwikkeld, zodat sporters de tests ook op locatie (trainingsstages) kunnen uitvoeren. Alle Olympische sporters ontvangen een cd met de software, zodat ze overal een persoonlijk hydratatie-advies kunnen opvragen, en een boekje met informatie over het belang van hydratatie.

Snelle vochtinname
Samen met het Olympisch Medisch Instituut heeft Aquarius exclusief voor het Nederlands Olympisch Team Aquarius Pro ontwikkeld. Deze sportdrank met een uitgebalanceerde samenstelling zorgt ervoor dat vocht snel door het lichaam wordt opgenomen en dat sporters langer kunnen doorgaan. Aquarius Pro wordt door NOC*NSF aanbevolen. De sportdrank wordt gratis verstrekt aan alle Nederlandse topsporters in aanloop naar de Olympische Spelen 2008.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.