Bondscoach Roelant Oltmans kan zich bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur meer dan ooit puur op het wedstrijdverloop concentreren. Het doorlopende wisselsysteem van zijn zeventien spelers staat namelijk vooraf al vast. “Alleen bij een blessure of een gele kaart moet ik me er even mee bemoeien”, lichtte Oltmans in Maleisië toe. De internationals van Oranje moeten het wisselschema zelf bijhouden en afwerken. Het uitgeschreven ‘dienstrooster’ hangt bij elke wedstrijd op een briefje in de dug-out. “Ik zou willen dat er een software-programma voor bestaat”, verzuchtte Oltmans. “Het is elke keer weer een hele puzzel om het schema goed in elkaar te zetten.”

Positief

Na de eerste twee wedstrijden tegen Groot-Brittannië (4-0) en Maleisië (3-1) waren de reacties overwegend positief op het planmatige wisselbeleid van Oltmans. “We weten allemaal precies waar we aan toe zijn”, zei Rob Reckers, met drie treffers voorlopig topscorer van Oranje.

“De wisselblokken van diverse tijdsduur staan immers vast. Als je weet dat je de volgende zeven minuten aan de bak moet, kun je in die fase voluit gaan. Iedereen voelt zich prettig in dit systeem, omdat het houvast geeft.”

Speeltijd

Sterspeler Teun de Nooijer beaamde de woorden van Reckers, maar plaatste nog wel een kleine kanttekening. “In de eerste wedstrijd tegen de Britten speelden we met zes middenvelders van wie er steeds drie op het veld stonden. Daardoor zat ik relatief lang aan de kant. In het tweede duel met Maleisië hadden we op het middenveld een situatie van drie om twee, waardoor je automatisch meer speeltijd kreeg. Dat beviel me beter. Maar verder hoor je mij niet klagen. Het gaat goed.”

Temperatuur

Het systematisch doorwisselen bij Oranje is vooral ingegeven door de tropische omstandigheden. Oltmans en co willen hoe dan ook voorkomen dat hun spelers zich in de hoge temperatuur en luchtvochtigheid over de kop jagen. “We doen dit voor de eerste keer bij een groot toernooi”, legde de gelouterde bondscoach uit.

“We willen allemaal ervaring opdoen met deze aanpak, omdat het misschien ook een optie is voor de Olympische Spelen volgend jaar in Peking. Daar kunnen de omstandigheden ongeveer hetzelfde zijn. Het is dan prettig om te weten dat de spelers zelf goed kunnen omgaan met een juiste verhouding tussen arbeid en rust. Die eigen verantwoordelijkheid trachten we hier in Kuala Lumpur te stimuleren.”

Schema

Oltmans zal bij de Champions Trophy in principe niet afwijken van zijn vooraf samengestelde schema. Ook strafcornerspecialist Taeke Taekema zit in Kuala Lumpur vaker aan de kant dat gewoonlijk. Mede daardoor moest de nieuwe tweede man Wouter Hermkens tegen Maleisië twee keer, zonder succes, aanleggen.

“In dit wisselsysteem is het belangrijk dat ook onze tweede corner doeltreffend is”, benadrukte Oltmans. “We zijn daar hard mee bezig. In Peking zal Taekema waarschijnlijk meer speeltijd krijgen dan hier. Afhankelijk van de tegenstander, het tempo en de stand in de wedstrijd.” (Bron: nusport.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.