Ruim 800 vertegenwoordigers van clubs zijn inmiddels bijgepraat over de optimalisering van de voetbalpiramide. In De Bilt vond dinsdag de vierde van acht informatiebijeenkomsten plaats. Hier de meest prangende vragen uit de zaal.

In De Bilt waren ruim 120 geïnteresseerden uit de districten Oost, West I, West II en Zuid I bij elkaar gekomen voor een presentatie over de kansen die de KNVB ziet voor de volle breedte van het amateurvoetbal. Hieronder de meest in het oog springende vragen.

Wat is de tijd waarop wedstrijden in de eventueel in te voeren topklasse beginnen? Er was steeds sprake van 16.00 uur op zaterdag.

Aanvankelijk is ook gesproken over zaterdag om 16.00 uur. Dat is echter voor veel clubs niet haalbaar en wenselijk vanwege de drukke programmering op zaterdag. We hanteren nu het voorstel dat de thuispelende club bepaalt hoe laat de wedstrijd begint, met dien verstande dat een zaterdagclub niet kan worden gedwongen op zondag te spelen.

Wat gebeurt er bij de uitbreiding van de lagere klassen naar veertien clubs met het bekervoetbal?

De situatie voor het bekervoetbal blijft zoals die was. In de praktijk blijkt dat hoofdklassers met schema 14 ook gewoon hun bekerwedstrijden kunnen afwerken. Dat zou in de nieuwe situatie dus geen probleem hoeven zijn voor de clubs in de lagere klassen die ook met veertien clubs in een klasse gaan spelen.

Willen alle clubs wel meer voetbal, zoals dat in de tussenrapportage wordt gesteld?

Ja, de enquête ‘AV klaar voor de toekomst’ heeft dat twee jaar geleden uitgewezen. Toen zijn alle amateurverenigingen bevraagd en dit was één van de voornaamste uitkomsten.

Is er geen verarming van het lagere voetbal als spelers van de derde en vierde klassen naar de top gaan?

Nee, dat zal reuze meevallen. De spanning in de lagere klassen neemt toe, omdat de krachtsverschillen afnemen. Als wedstrijden spannender worden is dat voor de ontwikkeling van individuele spelers juist beter.

Als je bij een invoering van drie topklassen op de kaart kijkt, zijn er ook clubs in de grensgebieden die er veel slechter van worden. Is dat te voorkomen?

Niet helemaal. Er zullen altijd clubs zijn die van een nieuwe piramide veel beter worden en clubs die er de dupe van worden. Maar in voetbal is dat altijd een momentopname. Promotie van onderuit of degradatie van bovenaf kan de situatie in een bepaalde klasse een jaar later volledig veranderen.

Is er wel eens nagedacht over twee topklassen op zaterdag en twee op zondag? Dan vermijd je de moeilijke degradatie uit de topklasse.

Ook die optie is de revue gepasseerd. Onderzoek leidt er toe dat de kwaliteit van het voetbal dan niet toeneemt en dat de afstanden tussen clubs groter worden. Dat levert per saldo minder derby’s op. (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.