Johan Cruijff heeft geen trek meer in een tijdelijke functie als hervormer van het technische beleid bij Ajax. De legendarische nummer 14 liet vrijdag in een persverklaring weten dat hij zijn recente opdracht van de ledenraad teruggeeft.

Volgens Cruijff is tussen hem en de nieuwe technische staf onder leiding van bondscoach Marco van Basten, die komende zomer aantreedt in de Arena, een te groot verschil van inzicht gerezen over de manier waarop dit moet worden uitgevoerd. Het probleem spitst zich toe op de jeugdopleiding waarvoor Cruijff drastische maatregelen wil nemen. 

Verschil

Cruijff: “Er is sprake van een professioneel verschil van mening en niet van een conflict op het persoonlijke vlak. Omdat ik de jeugdopleiding snel op het niveau wil hebben dat bij Ajax hoort, moet er drastisch worden ingegrepen. Ik heb daarvoor een duidelijk omlijnd plan gemaakt, alleen wordt mijn visie niet gedeeld door de mensen die het moeten uitvoeren.”

Daar hield Cruijff het vrijdagmiddag bij. Volgens een woordvoerder van de Johan Cruyff Foundation zouden er geen verdere mededelingen volgen.

Verrast

Het plotselinge en snelle vertrek vrijdag van Johan Cruijff als topadviseur op technisch gebied heeft vrijwel niemand bij Ajax zien aankomen. Ook de ledenraad niet, die de voormalige nummer 14 ruim twee weken met succes verzocht om het technisch beleid van de Amsterdamse club te reorganiseren.

Gebeld

Cor van Eijden, de voorzitter van de ledenraad, reageerde verrast op de mededeling uit het Cruijff-kamp. “Ik werd vrijdagmiddag door Johan gebeld”, zei Van Eijden. “Hij vertelde me dat hij vrijdagochtend een gesprek had gehad met Marco en dat ze er niet uit waren gekomen. Dus gaf hij ons de opdracht terug.”

Van Basten

Van Basten, die al jaren tot de intieme vriendenkring van Cruijff behoort, liet woensdag bij de presentatie van zijn technische staf voor het komende seizoen nog weten dat zijn grote leermeester waarschijnlijk nog voor het einde van deze maand met aanbevelingen zou komen voor het technische beleid van Ajax.

“Johan heeft zich even teruggetrokken”, zei Van Basten bij die gelegenheid. “Maar hij is druk bezig. Hij praat nu met mensen en zal dan een analyse maken over hoe hij denkt dat het technische beleid van Ajax er moet gaan uitzien. Of Johan daarna ook bij Ajax betrokken blijft? Ik ken Johan zo goed dat ik hem geen klankbord wil noemen. We hebben regelmatig contact en daardoor kan ik altijd mijn voordeel met zijn mening doen.”

Fontein

Cruijff gaf maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf duidelijk aan dat hij het niet eens was met het gedwongen vertrek van algemeen directeur Maarten Fontein. Deze topman van Ajax werd zondag op non-actief gezet door de raad van commissarissen van Ajax wegens zware kritiek op diens functioneren in het recente rapport-Coronel. Fontein ging woensdag akkoord met een vertrekregeling.

“Ik had gehoopt, dat alles voor tenminste een paar weken alleen op het voetbal gefocust zou zijn”, betoogde Cruijff maandag. “Ik vind het jammer dat het de club niet is gelukt om de interne problemen over de competitie heen te tillen. Hopelijk zal het de stijgende prestatielijn van het eerste elftal niet beïnvloeden.”

Rigoureus

Marco van Basten erkent dat hij het niet eens was met de plannen van Johan Cruijff voor de jeugdopleiding. De toekomstig trainer van de Amsterdamse club wil zich eerst in de opleiding verdiepen en eventueel daarna pas wijzigingen aanbrengen.

“Het is me allemaal te snel en rigoureus”, zegt Van Basten over de drastische plannen van Cruijff voor de jeugdopleiding. “Ik ben niet ontevreden over hoe het daar nu gaat. Ik wil eerst goed bekijken hoe het allemaal zit. Dat moet ik zelf ervaren. Daarna wil ik het op mijn manier en in een verantwoord tempo doen.”

Van Basten en Ajax willen niet aangeven wat Cruijff precies wilde veranderen.

Ledenraad

Erelid Johan Cruijff verklaarde zich op 19 februari tijdens een vergadering van de ledenraad van Ajax bereid om het voetbaltechnische beleid van de Amsterdamse club vorm te geven. Tot ieders verrassing woonde hij deze bijeenkomst bij.

Tijdens het beraad bespraken de leden het rapport van de commissie-Coronel, waarin felle kritiek staat op het technisch beleid van de laatste jaren. Het bestuur onder leiding van voorzitter John Jaakke treedt nog voor het einde van dit seizoen af, zo liet Ajax na afloop van de vergadering van de ledenraad weten. (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.