Twee Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat het geen voordeel is om een voetbalwedstrijd thuis te spelen. Het hangt volledig af van de kwaliteit van de ploegen. Onderzoekers Andreas Heuer en Oliver Rubner van de universiteit van Munster hebben alle wedstrijden uit de Duitse Bundesliga geanalyseerd. In totaal ging dat om 12.546 wedstrijden in de periode 1965 tot en met 2007.

Heuer en Rubner konden daarna concluderen dat een thuisspelende ploeg 0,7 goal meer scoorde dan de bezoekende ploeg. Daarbij werd alleen tevens geconstateerd dat diezelfde teams thuis niet beter presteerden dan als ze een uitwedstrijd speelden. Met andere woorden, de betere ploegen wonnen thuis net zo veel wedstrijd als dat ze uit deden.

“Het is statistisch niet aantoonbaar dat er iets bestaat als thuisvoordeel”, luidt dan ook de conclusie van Heuer en Rubner. “Wanneer het aantal wedstrijden beperkt wordt gehouden, dan lijkt het alsof teams thuis een voordeel hebben. Wanneer er over een langere termijn wordt gekeken vervallen deze cijfers volledig.” (Bron: voetbalcourant.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.