Trainers en spelers zien topklasse graag komen

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Een ruime meerderheid van trainers en spelers van hoofdklassenverenigingen ziet de topklasse graag komen. Dat blijkt uit een telefonische enquête van KNVB.nl onder alle trainers en aanvoerders van 84 hoofdklassers. 161 van de 168 beoogde respondenten gaven in eigen bewoordingen antwoord op de vraag “Wat vindt u van de invoering van de topklasse?” 113 trainers en aanvoerders (70,2 %) waren ronduit positief over het plan met ingang van het seizoen 2009/2010 drie topklassen in te stellen boven de huidige zes hoofdklassen.

Trainers en spelers zien het wel zitten om de beste hoofdklassers van volgend seizoen te bundelen en vervolgens de krachten te laten meten. De meest gehoorde reacties varieerden van “een voetballer streeft altijd naar het hoogste” tot “het is tijd voor iets nieuws”.

De negatieve reacties waren vooral gebaseerd op het feit dat een aantal clubs in de huidige hoofdklassen over onvoldoende financiële middelen beschikt om na volgend seizoen te kunnen wedijveren met de bemiddelde clubs uit de top van het amateurvoetbal. In de enquête zijn ook de reacties meegenomen van trainers die in functie waren toen zij de vraag kregen gesteld, maar inmiddels – om welke reden dan ook – niet meer actief zijn bij die vereniging.

Opmerkelijke uitkomsten van de enquête zijn dat van de trainers en aanvoerders van de clubs in de zaterdaghoofdklassen A, B en C 62,2% voorstander is van de komst van een topklasse. Het wekt minder verbazing dat bij de zondaghoofdklassers aanmerkelijk positiever wordt gereageerd. De gezamenlijke trainers en aanvoerders zorgen daar voor een positieve balans van 78,5%.

Een ander opvallend aspect is dat 67,9 % van  de ondervraagden van de verenigingen in de zaterdag hoofdklasse C voorstander is van de komst van topklasse. Daarmee scoort hoofdklasse C positiever dan hoofdklassen A en B op zaterdag. Dat is opmerkelijk, omdat de gezamenlijke clubbestuurders van de hoofdklasse C enkele maanden geleden in Wezep een persconferentie belegden om aan te kondigen dat de hoofdklasse C unaniem tegen de plannen van de KNVB was voor optimalisering van de voetbalpiramide. Overigens was toen nog niet bekend hoe die plannen eruit zagen. Pas op 17 maart heeft het bestuur amateurvoetbal gekozen voor een definitief voorstel, waarin plaats is voor drie topklassen van 16 teams en uitbreiding van 12 naar 14 teams voor alle onderliggende klassen in categorie A van het veldvoetbal voor mannen.

Op 31 mei stemmen zestig landelijke afgevaardigden in Zeist namens de amateurverenigingen over de voorgestelde plannen voor de voetbalpiramide amateurvoetbal.

Op knvb.nl is een volledig overzicht te vinden per hoofdklasse van de enquête die de afgelopen weken telefonisch werd uitgevoerd.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw