Technisch directeur Martin van Geel (47) verlaat Ajax. Hij heeft zijn functie ter beschikking gesteld, omdat hij voor zichzelf geen toekomst meer ziet in het nieuwe bestuurlijke model voor technische zaken bij de Amsterdamse club.
 
Het bestuur van Ajax heeft het ontslag van Van Geel aanvaard. 

Volgens een verklaring op de website van Ajax houdt Van Geel de eer aan zichzelf.

“De technisch directeur heeft moeten constateren dat Ajax met ingang van het nieuwe seizoen kiest voor een nieuwe weg, die niet de zijne is.”

Van Basten

Marco van Basten is de nieuwe trainer van Ajax. De huidige bondscoach van Oranje geeft met ingang van komend seizoen leiding aan de gehele afdeling betaald voetbal van de Amsterdamse club.

Van Geel

Van Geel was kort in zijn commentaar. “In de voorgestelde samenwerking zie ik geen plaats voor mijzelf als zelfstandig functionerende technisch directeur. Ajax en ik zijn het eens: twee kapiteins op één schip, dat is niet werkbaar.”

Coronel

De nieuwe voorzitter Uri Coronel betreurde het vertrek van de voormalige technisch directeur van Willem II en AZ. “Het spijt ons Martin van Geel te zien vertrekken, want ik weet dat hij een hardwerkende, loyale en betrouwbare directeur is.

Maar wij kunnen zijn beslissing slechts respecteren. Wij hebben gesprekken met hem gevoerd om hem toch bij Ajax te behouden, maar zijn besluit stond vast.”

Kritiek

In het recente rapport van de commissie-Coronel, waarin het technisch beleid van Ajax in de laatste tien jaar werd geanalyseerd, viel harde kritiek te lezen op de toenmalige algemeen directeur Maarten Fontein en Van Geel. De laatste kreeg onder meer het verwijt dat onder zijn leiding te veel middelmatige spelers waren aangetrokken.

Van Geel zei eind februari dat hij zich voor een groot deel wel kon vinden in het rapport en de aanbevelingen. “Je moet altijd kijken naar hoe het beter kan.

In het rapport staan alleen dingen die niet goed waren. Er zijn het afgelopen jaar bijvoorbeeld ook heel veel contracten van goede spelers verlengd. Dat lees je niet in het rapport.”

Samenwerking

De commissie-Coronel constateerde ook dat de laatste technisch directeuren van Ajax slecht samenwerkten met de hoofdtrainer.

Het rapport pleitte dan ook voor een sterke trainer met managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele afdeling betaald voetbal of een sterke technisch directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer. Duidelijk is nu dat Ajax voor de eerste optie heeft gekozen.

Fontein

Fontein bereikte vorige maand een akkoord over zijn gedwongen vertrek bij Ajax en is nu werkzaam bij AZ. Van Geel daarentegen leek bij Ajax te willen doorgaan. Van Geel was ook nog verantwoordelijk voor het vastleggen van de nieuwe trainer Van Basten en diens stafleden John van ’t Schip en Rob Witschge.

Tijdens de presentatie van de toekomstige technische leiding op 5 maart benadrukte Van Geel nogmaals dat hij technisch directeur zou blijven bij Ajax.

Van Basten

Van Basten zei bij die gelegenheid nog dat hij “prettige gesprekken met Martin” had gevoerd. “Ik hoop dat Van Geel blijft. Te veel wisselingen zijn niet goed voor de club. Ik denk dat we samen goed kunnen samenwerken”, liet Van Basten toen weten. (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.