De nominaties voor de Rinus Michels Awards

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

De Rinus Michels Award, genoemd naar De Voetbaltrainer Rinus Michels, zijn prijzen die jaarlijks op initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer worden uitgereikt. Het initiatief voor de prijs wordt door beide trainersbonden van Nederland, namelijk de CBV en de VVON, en de KNVB ondersteund.
De KNVB, CBV en VVON  selecteren de genomineerden. Op het nationale trainerscongres dat gehouden zal worden op zaterdag 24 mei 2008 te Tilburg worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.
De Rinus Michels Awards worden jaarlijks toegekend aan :
• Coach van het jaar van het Nederlands profvoetbal
• Coach van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal
• Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands profvoetbal
• Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal
• De Oeuvreprijs voor de trainer/coach op basis van zijn totale oeuvre
De vakjury bepaalt de criteria en de wijze waarop gekozen wordt.

De Oeuvre prijs wordt toegekend door de vakjury.

• Alleen  trainer/coaches met een Nederlandse identiteit komen in aanmerking
• De staat van verdiensten (nationaal-internationaal) als trainer/coach is het belangrijkste criterium
• Het moet een persoon zijn die veel betekent heeft voor de uitstraling voor het Nederlands voetbal
• De prijs wordt niet postuum toegekend

 
De Rinus Michels Award (nominaties)
voor de beste trainer/coach in het betaald voetbal, seizoen 2007-2008

De CBV nomineert. De 38 hoofdtrainers in het betaald voetbal kiezen schriftelijk de winnaar.

Fred Rutten FC Twente

Fred Rutten is er dit seizoen opnieuw in geslaagd zijn team via aantrekkelijk, verzorgd en aanvallend voetbal naar de vierde plaats te leiden in de eindrangschikking van de Eredivisie en dus naar een plek in de strijd om Champions League-voetbal.
Nadat bepalende spelers vertrokken waren, Bakircioglu, Bakkal en Aissati, duurde het even voor de nieuwe balans gevonden was, volgde uitschakeling Europees, maar in het verdere verloop van de competitie liet Fred Rutten opnieuw zien een uitstekende trainer te zijn

Ernie Brandts NAC

Ernie Brandts was met zijn NAC Breda de revelatie van het voetbalseizoen 2007-2008. Trainer-coach Brandts leidde de gedachte middenmoter na een onnavolgbare serie van overwinningen naar een verrassende derde plaats in de Eredivisie.
Met name de chemie in de ploeg werd door een ieder geroemd. De derde plaats is ongetwijfeld de verdienste van een zeer sterk collectief. Als teambuilder en professional haalde Ernie Brandts dit jaar een uitstekend eindcijfer..

Gertjan Verbeek sc Heerenveen

Gertjan Verbeek, werkzaam als verantwoordelijk trainer-coach bij sc Heerenveen sinds 1 juni 2004, liet dit seizoen zien een absolute vakman te zijn. Professioneel leidde hij  zijn club en zijn team door de soapperiode rond topschutter Alves. Als dank scoorde zijn nieuwe aanvalslinie er vrolijk op los, hetgeen sc Heerenveen een vijfde plaats opleverde. Ook na de mededeling dat sc Heerenveen op zoek zou gaan naar een nieuwe trainer-coach, bleef Gertjan Verbeek zich loyaal opstellen en bleef het team presteren.

Stanley Menzo FC Volendam

Stanley Menzo loodste op de laatste wedstrijddag van de Jupiler League Volendam naar de titel. Met die zeer opmerkelijke prestatie toont Menzo aan hoe belangrijk het is dat de visie van club en trainer overeenkomen. Ook schatte hij prima in dat het voor de selectie van Volendam cruciaal was om voor het voetbal en niet voor de fysieke kracht te kiezen, ook al is dat in de Jupiler League een gewaagde keuze. Hij heeft bewezen dat hij veel meer in z’n mars heeft dan alleen keepers trainen.

 
De Rinus Michels Award (nominaties)
stimuleringsprijs voor jeugdopleiding in het betaald voetbal, seizoen 2007-2008

De hoofden opleidingen van de bvo’s hebben één of twee clubs kunnen nomineren. Daarbij is vooral gekeken naar de vernieuwingen die door de betreffende bvo’s in de jeugdopleiding zijn doorgevoerd, zoals:
– het ontwikkelen van een leerplan voor de hele jeugdopleiding
– het ontwikkelen van competentieprofielen voor jeugdspelers en jeugdtrainers
– aandacht voor de individuele begeleiding van jeugdspelers
– regionale samenwerking in het kader van talentherkenning, ondersteuning van amateurclubs, etc.
– toepassing van moderne media, zoals video-analyse, gebruik van internet, etc.

De 38 hoofden jeugdopleiding in het betaald voetbal kiezen schriftelijk de winnaar.

FC Groningen  Groningen

FC Groningen valt op door de doorstroming die plaatsvindt naar het eerste elftal. Ook is sprake van vernieuwende ideeën bij de begeleiding van jeugdspelers. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke talentontwikkeling. In de regio vervult FC Groningen een positieve functie. Ook wordt de kwaliteit en openheid van de coaches van de jeugdteams door de collega’s genoemd.

FC Twente/Heracles Enschede

FC Twente/Heracles heeft een voortrekkersrol in het ontstaan van regionale opleidingen. Daarmee is een goede samenwerking met de KNVB en de amateurclubs in de regio ontstaan. De club kent een proces van voortdurende ontwikkeling van het leerplan en daarmee de individuele ontwikkeling van jeugdspelers. Er is doorstroming vanuit de opleiding naar het eerste elftal. Ook de manier van voetballen en de voetbalbeleving maakt een erg positieve indruk op de collega-bvo’s.

Sparta  Rotterdam

Sparta valt op door de snelle ontwikkeling die de opleiding de laatste jaren heeft gemaakt. De jeugdteams van Sparta presteren goed dit seizoen. Er staat een sterke organisatie die niet bang is om te innoveren. De opleiding is kindgericht, er is veel aandacht voor de individuele ontwikkeling van jeugdspelers.

 
De Rinus Michels Award (nominaties)
voor de beste coach in het amateurvoetbal, seizoen 2007-2008

De VVON nomineert een trainer uit elk district. Tijdens het trainerscongres kiezen de trainers hun beste collega.

Arthur v.d Veen  SVBO (Noord)

Hij promoveerde vorig seizoen met SVBO naar de hoofdklasse, de club waar hij al vijf jaar trainer is. Met eigen jeugd probeert de club zich te handhaven. Hij is een ‘gentleman’, die de spelers veel vertrouwen geeft. Hij draagt de club naar buiten op een goede manier uit.

Eric Meijers  Achilles ‘29 (Oost)

Bezig aan zijn zesde seizoen bij Achilles ‘29 te Groesbeek. Koploper in de hoofdklasse. Een gepassioneerde trainer die veel tijd steekt in een harmonische sfeer. Eerlijkheid en nuchterheid, zonder het sociale aspect uit het oog te verliezen zijn karaktereigenschappen die hem typeren.

Hans van Arum  Sparta Nijkerk (West I)

Na het eerste jaar wat aanpassingsproblemen te hebben gehad, loopt het tweede seizoen bij Sparta Nijkerk goed. Hij staat voor attractief, maar wel verantwoord, aanvallend voetbal. Dat alles gebaseerd op eigen spelers. Volgend jaar gaat hij aan de slag bij Vitesse.

Danny Molendijk TOGB (West II)

Na vorig jaar, met TOGB, te zijn gepromoveerd naar de tweede klasse, eindigt hij dit jaar als middenmoter. Het is een trainer die de sfeer van de club goed aanvoelt en in acht neemt en toch zijn visie en inzicht in woord en beeld duidelijk kenbaar maakt, vooral door zijn vastberadenheid en inzicht.

Peter Maas vv Steenbergen (Zuid I)

Sinds 2005 zorgt hij voor verjonging en professionalisering van de selectie van vv Steenbergen (3e klasse). Daardoor heeft hij sinds die tijd bij de ploeg één keer het kampioenschap behaald, is de ploeg twee keer Sportploeg van het jaar geworden en zijn er drie periodetitels op zak.

Jan Poels sv Venray (Zuid II)

Hij is een verenigingsman ‘pur sang’, die zowel bij de senioren als bij de jeugd van sv Venray is betrokken. Inmiddels staat hij als hoofdtrainer van het eerste elftal (1e klasse) voor het kampioenschap in de eerste klasse met recht op promotie naar de hoofdklasse. Hij is collegiaal ingesteld.

 
De Rinus Michels Award (nominaties)
stimuleringsprijs voor jeugdopleiding in het amateurvoetbal, seizoen 2007-2008

Ook voor clubs in het amateurvoetbal wordt een stimuleringsprijs toegekend. Deze zijn voorgedragen door de districten van de KNVB op basis van:

– ledenontwikkeling in de laatste jaren
– accommodatie
– financiën
– beleid (algemeen en jeugdbeleid)
– organisatie van de clubs
– communicatie
– maatschappelijke positie

Een KNVB vakjury  bepaalt de uiteindelijke winnaar

D’Olde Veste Steenwijk (N)

Deze vereniging zorgt voor een prima voetbalaanbod voor jongens en meisjes, G-voetballers en mannen en vrouwen. De actieve jeugdcommissie werkt op basis van een jeugdvoetbalbeleidsplan, maar blijft kritisch kijken naar de inhoud ervan. Het jeugdkader volgt cursussen en men zoekt voortdurend naar ontwikkelingsmogelijkheden van het jeugdkader. De eigen jeugd -de selectieteams spelen op een goed niveau- krijgen de kans om door te stromen naar het eerste elftal. De club is betrokken bij verschillende KNVB-activiteiten, zoals regionale voetbaltrainingen en schoolvoetbal. Voor de verschillende doelgroepen worden veel nevenactiviteiten aangeboden.

Spartaan ’20 Rotterdan (W II)

Sportief doet deze Rotterdamse vereniging het bijzonder goed. Veel elftallen spelen in de hogere klassen (divisies). Er is een normen en waarden-beleid opgesteld dat in de vereniging overal zichtbaar is. Spartaan geeft in z’n wijk daadwerkelijk invulling aan ‘het meedoen van allochtone jeugd aan sport’. In samenwerking met de regiocoach wordt invulling gegeven aan het opleiden van pupillenkader. Elke leeftijdscategorie heeft een eigen coördinator die wordt aangestuurd door de technisch jeugdcoördinator. Ook is er aandacht voor samenwerking met scholen en nevenactiviteiten.

Argon Mijdrecht (W I)

Argon is een voorbeeld van een dorpsvereniging die stap voor stap een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het jeugdbeleid spreekt daarbij tot de verbeelding. De vereniging heeft een specifiek voetbaltechnisch jeugdplan. Het eigen jeugdkader wordt intern en met medewerking van de KNVB geschoold. De jongste pupillen spelen een eigen competitie. De randvoorwaarden (kleding, materiaal en accommodatie) zijn prima ingevuld. Er zijn veel vrijwilligers en er worden veel nevenactiviteiten voor de jeugd georganiseerd.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw