Fred Rutten begint aan zijn internationale trainersloopbaan bij Schalke 04 met de eretitel ‘Coach van het jaar’ op zak. Daarvoor ontving hij zaterdag tijdens het 6e internationale trainerscongres in Tilburg de Rinus Michels Award. Voor die Award waren dit seizoen ook Ernie Brandts, Gertjan Verbeek en Stanley Menzo genomineerd. Maar volgens de hoofdtrainers uit het betaald voetbal leverde Fred Rutten het afgelopen seizoen de meest aansprekende prestatie door FC Twente naar de voorronde van de Champions League te leiden. De Award werd hem overhandigd door PSV-trainer Sef Vergoossen. Fred Rutten: “Voor mij is het heel speciaal dat wij als totale trainersstaf van FC Twente juist van onze vakcollega’s deze erkenning hebben gekregen.”
Heel speciaal was het moment waarop Kees Rijvers aan Wiel Coerver de Rinus Michels Oeuvreprijs overhandigde. Met een ‘chapeau’ nam Rijvers letterlijk z’n pet af voor zijn generatiegenoot Coerver. In de trainerswereld wordt deze prijs slechts sporadisch uitgereikt aan trainers die tijdens hun loopbaan veel voor de Nederlandse voetbalwereld hebben betekend.
Op hetzelfde trainerscongres werd FC Twente/ SC Heracles uitgeroepen tot de beste jeugdopleiding van Nederland in het afgelopen seizoen. Het was de eerste keer dat die prijs niet naar Ajax of PSV ging. In de amateurwereld gingen de Awards naar Hans van Arum van Sparta Nijkerk (beste trainer) en D’Olde Veste uit Steenwijk (stimuleringsprijs voor de jeugdopleiding).

Oeuvreprijs
Wiel Coerver is de derde trainer aan wie deze bijzondere Rinus Michels Award werd uitgereikt. Eerder was die eer weggelegd voor Kees Rijvers (2005) en Piet de Visser (2006). Rinus Michels zelf heeft ooit deze prijs in het leven geroepen voor trainers die tijdens hun loopbaan bijzondere prestaties voor het Nederlands voetbal hebben geleverd.
De 83-jarige Wiel Coerver zal altijd in de herinnering blijven als de trainer die de hele (voetbal)wereld heeft proberen te overtuigen van het belang van een optimale balbeheersing om een defensieve muur van verdedigers te kunnen slopen. De Limburger bedacht daarvoor ontelbare oefenvormen, vastgelegd in heel wat boeken en op video’s en dvd’s, die overal ter wereld te koop zijn. De ‘Wiel Coerver-methode’ is daarom mondiaal een begrip geworden en op basis daarvan heeft die methode zeker een bijdrage geleverd aan het positieve imago over de Nederlandse spelopvatting.
Toch heeft diezelfde methode ook vaak ter discussie gestaan. In de beginperiode werden zijn oefeningen vaak afgedaan als ‘kappen en draaien’, aardig voor de warming-up van vooral jeugdspelers. Coerver zelf bewees snel dat zijn methode zoveel meer kan betekenen voor het opleiden van voetballers. Er zullen nu nog maar weinig trainers in de wereld zijn die niet een deel van de Coerver-methode in hun trainingen verwerken.
Wiel Coerver is ook de trainer die genadeloos kan uithalen naar collega’s die zijn visie niet honderd procent delen. Volgens Coerver is zijn visie de enige voetbalvisie en daar kun je natuurlijk vraagtekens bij plaatsen. Het positieve van zijn fanatisme is geweest dat daardoor diezelfde collega’s gedwongen werden om (nog) meer na te denken over oefenstof en dus de inhoud van hun trainingen. Het maar moeilijk kunnen aangaan van een dialoog heeft er helaas ook voor gezorgd dat hij onnodig vaak geïsoleerd en dus teleurgesteld raakte.
Coerver heeft in zijn leven erg veel bereikt en betekend voor het voetbal. Daarom is die belangrijke Oeuvreprijs op z’n plaats. Maar het zal altijd ongewis blijven hoeveel meer voedingsbodem zijn ideeën zouden hebben gehad als Coerver zelf in het dagelijkse leven een flexibele teamspeler in plaats van een geniale individualist was geweest

Jeugdopleiding van het jaar (bvo)
De 38 Hoofden Opleiding van de bvo’s wezen de jeugdopleiding van FC Twente/SC Heracles als de beste van het afgelopen seizoen aan. FC Twente/Heracles heeft een voortrekkersrol in het ontstaan van regionale opleidingen. Daarmee is een goede samenwerking met de KNVB en de amateurclubs in de regio ontstaan. De club kent een proces van voortdurende ontwikkeling van het leerplan en daarmee de individuele ontwikkeling van jeugdspelers. Er is doorstroming vanuit de opleiding naar het eerste elftal. Ook de manier van voetballen en de voetbalbeleving maakten een positieve indruk op de andere bvo’s.

Beste amateurtrainer
De ruim duizend aanwezige amateurtrainers die aanwezig waren op het Nationale Trainerscongres kozen hun collega Hans van Arum (Sparta Nijkerk)  tot de beste amateurtrainer van het afgelopen seizoen. Het eerste jaar had hij bij deze club nog wat aanpassingsproblemen. In het afgelopen tweede seizoen kwam hij nadrukkelijk in de picture door met Sparta Nijkerk attractief en aanvallend voetbal te spelen met voornamelijk spelers uit eigen opleiding. Volgend jaar gaat Van Arum aan de slag bij Vitesse.

Jeugdopleiding van het jaar (amateurclubs)
D’Olde Veste uit Steenwijk ontving tijdens het trainerscongres als stimuleringsprijs de Rinus Michels Award.  Deze vereniging zorgt voor een prima voetbalaanbod voor jongens en meisjes, G-voetballers en mannen en vrouwen. De actieve jeugdcommissie werkt op basis van een jeugdvoetbalbeleidsplan, maar blijft kritisch kijken naar de inhoud ervan. Het jeugdkader volgt cursussen en men zoekt voortdurend naar ontwikkelingsmogelijkheden van het jeugdkader. De eigen jeugd -de selectieteams spelen op een goed niveau- krijgen de kans om door te stromen naar het eerste elftal. De club is betrokken bij verschillende KNVB-activiteiten, zoals regionale voetbaltrainingen en schoolvoetbal.
Voor de verschillende doelgroepen worden veel nevenactiviteiten aangeboden.

Het nationale trainerscongres werd ook dit jaar georganiseerd door de CBV, de VVON en het vakblad De Voetbaltrainer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.