De FIFA heeft tijdens een congres in Sydney met een enorme meerderheid besloten het 6+5-voorstel van voorzitter Josep Blatter te aanvaarden. Vanaf 2012/13 moet de omstreden regel in werking gaan.

Blatter en de FIFA willen een beperking van het aantal buitenlanders dat uitkomt in een elftal. Van de elf spelers die per ploeg op het veld staan, moeten er minimaal zes afkomstig zijn uit het land van de club.

‘Het congres stemde met een overweldigende meerderheid, met 155 stemmen voor en vijf tegen. Bedankt voor de bescherming van het voetbal’, vertelde de preses vanuit Australië.

De regel zal in Europa niet kunnen worden toegepast, kondigde de Europese Commissie al aan. De Europes Unie heeft immers bepaald dat er een vrij verkeer is van werknemers binnen de grenzen van de EU. Een beperking van het aantal buitenlandse spelers is volgens de EU ‘illegaal’.

Blatter zou zich echter niet zo maar gewonnen willen geven. Op 5 juni heeft hij een onderhoud met vertegenwoordigers van de EU. ‘Of het illegaal is? Voor wie? Als er een wet is, dan kan een wet worden gewijzigd.’

Vanaf 2012/13 moet de omstreden regel in werking gaan. En in het seizoen 2001/11 moet er een eerste stap worden gemaakt en moeten er minimaal vier spelers uit eigen land worden opgesteld. In 2011/12 zal er een 5+6-regel van kracht zijn. (Bron: vi.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.