”Het is eigenlijk nog steeds niet tot me doorgedrongen wat een geweldige wedstrijd wij hebben gespeeld.” Raymond Verheijen, assistent-trainer van Rusland, besefte zondag nog steeds niet helemaal wat er zaterdagavond in Basel is gebeurd. ”Over 120 minuten hebben wij Oranje bij vlagen helemaal weggespeeld. Ik moet zeggen dat Guus voor de confrontatie met Nederland een perfecte teamtactische organisatie heeft neergezet. Het team stond de hele wedstrijd als een huis. Het Nederlands Elftal is alleen maar gevaarlijke geweest via indraaiende vrije trappen. Voor de rest hebben zij geen enkele kans gekregen.”

Verheijen geeft aan dat de technische staf na tien minuten spelen al voelde dat ze de wedstrijd konden winnen. ”Achteraf is het nog een wonder dat Nederland zo lang in de wedstrijd is gebleven. We hadden het al veel eerder af kunnen maken. Ook deze wedstrijd hadden wij de kansen beter moeten benutten. Dan zou het gisteravond na 90 minuten gewoon gespeeld zijn en hadden wij onszelf de verlenging kunnen besparen.”

Fitter
Vanuit conditioneel oogpunt bekeek hij de wedstrijd vol trots. ”Andermaal lieten de Russen zien inmiddels over een ijzersterke conditie te beschikken. Met name in de tweede helft en tijdens de verlenging werd het conditionele verschil met Oranje steeds groter. Ik had niet verwacht dat wij zoveel fitter zouden zijn dan Nederland.”

”Wij hebben immers afgelopen woensdag nog een wedstrijd moeten spelen tegen Zweden, terwijl de Nederlanders een hele week rust hebben gehad. Zij hadden in totaal vijf dagen meer herstel. Dit maakt het extra knap dat wij hen in de slotfase helemaal overlopen hebben. Het is de ultieme beloning voor een fantastisch uitgebalanceerde voorbereiding. Daar mogen wij als staf heel trots op zijn. Arno Philips, de fysiotherapeut, levert uitstekend werk met de kracht- en hersteltraining.”

Kanttekening
Na afloop van de wedstrijd werd in de internationale pers de fitheid van de Russen als een van de belangrijkste redenen van het succes genoemd. Verheijen: ”Ik moet een kanttekening plaatsen dat men de factor conditie wel in het juiste perspectief moet blijven zien. Uiteraard speelt het een belangrijke rol, zeker tijdens een verlenging in de eindfase van een toernooi. Maar het staat niet los van de fantastische teamtactische organisatie en de enorme balvaardigheid van de Russen. Dat alles bij elkaar heeft dit succes gemaakt onder leiding van op dit moment misschien wel de beste coach ter wereld, Guus Hiddink.”

De naam is gevallen. Verheijen vindt het heerlijk werken met de ervaren coach. ”Voorafgaand aan het toernooi werd mij de vraag gesteld hoe Guus Hiddink toch zo veel geluk kon hebben. Voor zover dat na de overtuigende overwinning van gisteren nog nodig is, heeft hij daar nu definitief mee afgerekend. Guus is gewoon een tovenaar. Hij staat weer in de halve finale met een outsider. Geen coach in de wereld heeft hem dat nagedaan. En laten we niet vergeten dat hij in 2005 met PSV op een fractie van een seconde na in de finale van de Champions League stond. Hoezo geluk? Pure vakmanschap!”

Professional
Moeite om tegen zijn vaderland uit te komen had Verheijen niet. ”Voor de wedstrijd ben ik niet zo bezig geweest met het feit dat we tegen Nederland moesten spelen. Als professional wil je alleen maar de halve finale halen. Nu na afloop bespeur ik toch het gevoel, dat ik liever een ander land had uitgeschakeld dan Nederland. Het was immers zo’n fantastisch volksfeest hier in Basel. Je gunt al die mensen de halve finale. Het heeft niet zo mogen zijn.”

Verheijen assisteerde Hiddink al eerder bij een absolute outsider. Met Zuid-Korea leverden zij in 2002 een unieke prestatie, door met een team vol onbekende voetballers de halve finale op het WK te halen. ”Maar toen hadden we een voorbereiding van drie maanden. Met de Russen hebben we ons in slechts drie weken moeten voorbereiden. Dat maakt deze prestatie extra bijzonder.”

Hoogtepunt
”Dit toernooi is het absolute hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe. En het is nog niet afgelopen. Donderdag staan we in de halve finale tegen Spanje of Italië. Het is voor mij de vierde halve finale op een EK of WK. Ik zou nu heel graag een keer een finale willen bereiken. Hopelijk is het ons deze keer gegund.” (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.