FC Utrecht haalt bezem door trainersstaf

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

FC Utrecht neemt per direct afscheid van assistent-trainers John van Loen en David Nascimento. Hoofdtrainer Willem van Hanegem wordt vanaf heden bijgestaan door Ton du Chatinier. Hij komt over van hoofdklasser Spakenburg.

De directie van FC Utrecht heeft besloten de assistenten te ontslaan omdat het de technische staf van nieuw elan wil voorzien, zo valt te lezen op de website van de eredivisionist. Naast Van Loen en Nascimento, worden ook de contracten van conditietrainer Rob Druppers en keeperstrainer Maarten Arts ontbonden.

Hoofdtrainer Van Hanegem blijft wel aan bij de club. Dit tot grote vreugde van voorzitter Jan Willem Dop. “Het is voor FC Utrecht heel goed dat iemand met zijn kwaliteiten en reputatie ook op de langere termijn aan de club kan bouwen”, reageert de preses.

“Met zijn aanblijven laat hij zien niet weg te lopen voor het nemen van verantwoordelijkheid. Vanaf nu is hij ook richting de pers woordvoerder van FC Utrecht als het gaat om de directe voetbal- en wedstrijdzaken.”

Ook na dit seizoen blijft De Kromme aan als hoofdtrainer van de club. Hij zal worden bijgestaan door assistent Du Chatinier. Ook over het aantrekken van de nieuwe rechterhand van Van Hanegem, die tevens oud-Utrecht-speler is, is Van Dop enthousiast. “Met hem hebben we iemand binnen gehaald die zich niet alleen als trainer al volop heeft bewezen, maar die ook de clubcultuur van FC Utrecht goed kent. Wij verwachten veel van dit duo.”

Het bestuur van de club besloot over te gaan tot het nemen van actie omdat in de ogen van de bestuurders de ‘onderlinge chemie in de technische staf minder werd’.

“De laatste tijd merkten we dat niet alleen de onderlinge chemie, maar ook met de spelersgroep, minder werd. Dat kan ook te maken hebben met het feit dat de samenstelling van de trainersgroep, met uitzondering van de hoofdtrainer, al jaren hetzelfde is. In elk geval vinden wij het verstandig nu in te grijpen, zodat we de technische staf van nieuw elan kunnen voorzien.”

Van Loen: “Dit moet ik even verwerken”
John van Loen werd dinsdagmiddag door de clubleiding van FC Utrecht op straat gezet. De voormalig assistent van Willem van Hanegem kan het ontslag niet begrijpen en is er helemaal kapot van, zo geeft hij aan in het AD.

Het clubbestuur van FC Utrecht, die naast Van Loen ook de andere assistent David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en conditietrainer Rob Druppers ontsloeg, droeg als reden van de beslissing een gebrek aan chemie aan. In die uitleg kan Van Loen zich echter niet vinden.

“Dit valt heel zwaar, rauw op mijn dak. Ik heb hier toch jaren gewerkt met goede resultaten. Kijk, dat ze een keer je contract niet verlengen hoort bij de voetballerij. Maar dit! Binnen vijf minuten stonden we op straat… Het ontbreken van chemie, daar zou het allemaal aan liggen. Ik heb nooit indicaties gehad in deze richting, echt niet. Dit moet ik eerst even verwerken”, aldus een aangeslagen Van Loen.

Keeperstrainer FC Utrecht wil ontslag aanvechten
Maarten Arts legt zich niet zonder slag of stoot neer bij zijn ontslag bij FC Utrecht. De keeperstrainer was donderdag het slachtoffer van een grote renovatie in de technische staf van de Domstedelingen.

FC Utrecht zette naast Arts ook de assistenten John van Loen en David Nascimento en looptrainer Rob Druppers op non-actief. “Totaal onverwacht en onvoorstelbaar”, reageert een verbijsterde Arts in het Algemeen Dagblad.

De keeperstrainer gaat bekijken of hij zijn baan terug kan krijgen. “Ik zal me laten adviseren. Want ik wil mijn baan terug”, zijn de duidelijke woorden van Arts. “Ik vind het fantastisch werk. Ik train elke dag met drie, zelf opgeleide keepers, dat wil ik gewoon blijven doen.”

Arts was mede verantwoordelijk voor de doorbraak van Michel Vorm, die onlangs promoveerde tot international. Maar volgens de trainer blijft zijn succes daar niet bij. “Ook in de jeugd hebben we keepers voor de vertegenwoordigende elftallen”, aldus Arts.

FC Utrecht heeft inmiddels al een opvolger van de ontslagen Arts gevonden. Marcel Mul, keeperstrainer van de beloften, wordt overgeheveld naar het eerste elftal.

Du Chatinier: “Ik wil Utrecht frisse wind geven”
Het kan snel gaan in de voetbalwereld, dat bewees men bij FC Utrecht maar weer eens. De ontslagen John van Loen was net thuis toen hij op teletekst de naam van zijn opvolger al zag staan; Ton du Chatinier.

“Ik dacht eerlijk gezegd dat ze wilden praten over volgend jaar of zoiets”, zegt Du Chatinier als hij terug kijkt naar het moment dat FC Utrecht hem benaderde. “Dat er ineens vier collega’s op straat worden gezet, dáár schrok ik flink van. Waar maak je dat nou mee? En aan de andere kant biedt dit mij een uitgelezen kans. Ik heb hier al een half jaar gewerkt na het ontslag van Leo van Veen, dat was een hectische tijd. En nu is het weer hectisch, want alles raakte wel heel erg in een stroomversnelling.”

“Ik heb Willem van Hanegem even aan de lijn gehad, maar ik denk dat we de komende dagen wel wat meer tijd zullen nemen”, vervolgt de voormalig speler zijn verhaal in het AD. “FC Utrecht zoekt een frisse wind, en ik ga er alles aan doen om die te geven. Hoe vervelend voor de betrokken collega’s ook, je weet dat dit soort dingen gebeuren in de voetballerij. Mij gebeurt het misschien volgende maand. Als je daar bang voor bent kun je beter gaan dammen. Dan gooi je als je verliest de stenen van het bord en dat is het dan. Nee, ik ga de uitdaging graag aan, heb er ongelooflijk veel zin in.”

“Te vaak kwam ik hier niet, ook al omdat je – zeker als het sportief wat minder gaat – al snel de verhalen krijgt dat je komt solliciteren. Maar zover was ik nog lang niet. Vorig jaar kon ik naar Australië, maar had ik nog niet de juiste papieren. Ik wilde pas op termijn naar het betaalde voetbal”, zegt De Chatinier, die in 1995 tijdelijk, als vervanger van de ontslagen Leo van Veen, de leiding had bij FC Utrecht.

De kans om nu bij de Domstedelingen aan de slag te gaan wilde Du Chatinier, die 224 wedstrijden in het shirt van FC Utrecht speelde, niet laten lopen. “Spakenburg, wat ik qua niveau en organisatie vergelijkbaar vind met clubs uit de Jupiler League, was een bewust opstapje. Ik denk dat ze daar ook wel snappen dat ik mijn kans nu al grijp. Of er een droom uitkomt weet ik niet, maar welke trainer pakt nou niet de kans om met Willem van Hanegem samen te werken?” (Bron: voetbalprimeur.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw