Gertjan Verbeek: “De afgelopen jaren ben ik op zoek geweest naar een manier om mijzelf verder te ontwikkelen. Al op mijn veertiende was ik full-time met sport bezig. Voetbal en boksen waren de sporten waarin ik bovengemiddeld presteerde. Verder had ik veel interesse in de fysiologische aspecten om topsport te kunnen bedrijven. In de tijd dat ik mijn studie aan het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sport) en het voetballen bij sc Heerenveen combineerde, werd het al snel duidelijk dat ik trainer wilde worden. Onder bezielende leiding van de docenten aan het CIOS, velen werkzaam in de topsport (onder wie Foppe de Haan, Hans Westerhof, Henk Gemser en Henk Heising), heb ik mijn kennis kunnen vergroten. Vanaf  1986 ben ik ook actief als trainer. Via de jeugd­opleiding van sc Heerenveen en als assistent van Foppe de Haan ben ik als hoofdcoach van Heracles en sc Heerenveen nu vanaf juli 2008 verantwoordelijk voor de selectie van Feyenoord.

Vooral in de beginjaren van mijn carrière was mentale training niet aan de orde. Je had een goede of een slechte mentaliteit! Hoe dat te verbeteren, werd in de voetballerij vaak afgedaan met de één een schouderklopje en de ander een schop onder de kont. Daar was dus nog veel winst te behalen. Ik had al veel goede voetballers zien afhaken vanwege een slechte mentaliteit, maar ook geconstateerd dat er niet werd getraind op mentale weerbaarheid.

Naar die kennis was ik op zoek! Bij de overgang van Heracles naar sc Heerenveen had ik een onderhoud met Danny Warbout en Martin Beljon van het bureau Het Tiende Huis over mentale begeleiding en wat zij op dat gebied zouden kunnen betekenen. Zij wisten dat ik mij aan het verdiepen was in deze materie. Nu, na vier jaar samenwerking, kan ik zeggen dat zij mijn kennis flink hebben uitgebreid. Danny heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en handvaten gegeven om daadwerkelijk spelers mentaal te trainen. Hij heeft mij bewust gemaakt van mijn eigen potentieel en geleerd hoe ik dat kan inzetten om elk uniek individu te begeleiden en voorwaarden te creëren om maximaal te presteren. Met name Martin Beljon is in staat geweest om voor mij de theorie om te zetten in praktisch handelen, het daadwerkelijk coachen van spelers. Ook in dit boek zijn hun beide rollen zichtbaar. De theorie is beschreven door Danny Warbout. De praktijkvoorbeelden komen van Martin Beljon.

Het is mooi dat de trainers van Het Tiende Huis hun kennis en ervaring willen delen met een groot publiek. Op hun geheel eigen wijze, goed leesbaar en zeer leerzaam, zal dit voor velen een praktische handleiding zijn om te worden wie ze graag willen zijn.

Bestel nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.