Moeten jeugdige talenten meer getraind worden op eigen initiatief? Het was een aardige discussie die bondscoach Bert van Marwijk op gang bracht bij de landelijke KNVB coachdag in Zeist. Het zorgde bij de ruim driehonderd aanwezigen voor genoeg gespreksstof. ,,Ik ga er mee experimenteren.”
Toen het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiereeks speelde in en tegen Noorwegen (1-0 winst) werd Oranje in de openingsfase verrast door de speelwijze van de thuisploeg. Het duurde zeker twintig minuten voordat het team zich had aangepast en de juiste manier vond om de Noren te bespelen. ,,En dat hadden wij vroeger sneller opgepakt”, vertelde Van Marwijk woensdagochtend in Zeist. Volgens de bondscoach heeft het allemaal te maken met het eigen initiatief van de huidige voetballers. ,,Spelers moeten leren dingen zelf neer te zetten.”

‘Terug naar de straat’

Volgens Van Marwijk moet de jeugd ‘terug naar de straat’. In zijn eigen jeugd ontwikkelde de bondscoach zich vooral op de pleintjes. ,,Als we met acht spelers waren speelden wij bijvoorbeeld vijf tegen drie. Dan leer je jezelf te ontwikkelen. Je leert zelf beslissingen te nemen, zelf na te denken over de tactiek, zelf te willen winnen.” Volgens Van Marwijk wordt tegenwoordig alles ‘maar voorgekauwd’. En dat moet anders vindt hij. ,,Geef spelers bij een training bijvoorbeeld eens een paar pionnen en wat hesjes en laat ze het zelf uitzoeken.”

De ruim driehonderd aanwezig trainers hoorden het verhaal van de bondscoach geruisloos aan. Toch was niet iedereen het met eens. ,,Van Marwijk maakt één denkfout”, vertelt jeugdtrainer Wim van Zeist (de Graafschap). ,,Hij is opgegroeid in de tijd dat de bal heilig was. Tegenwoordig heeft de jeugd spelcomputers, internet en ga zo maar door. We leven in een andere tijd.” Roda JC-trainer Dennis Pluimen knikt. ,,De situatie die Van Marwijk schetst zou ideaal zijn, maar je moet afvragen of het reëel is. Als de spelers thuis zijn kunnen we ze niet achter de computer vandaan trekken.”

Toch slaat het idee van de bondscoach wel aan. ,,Het lijkt me interessant om ermee te experimenteren”, vertelt Daniel Boon (Roda JC). ,,Bij de training die Van Marwijk adviseert kun je zien wie de leiders zijn binnen een spelersgroep en wat er gebeurt bij conflicten. Al hangt het natuurlijk ook af in welke leeftijdsgroepen je deze training toepast. Het is ieder geval om hier op zo’n dag als deze over te discussiëren.”

Blijven ontwikkelen

Dat jeugdtrainers zich moeten blijven ontwikkelen benadrukt ook Foppe de Haan. De Fries nam de aanwezige trainers mee terug in de tijd. “Toen ik in mijn schooltijd terugkwam van vakantie had de leraar altijd weer wat nieuws bedacht. Later besefte ik pas dat hij gelijk had. De wereld draait door, we moeten ons blijven ontwikkelen.” Daarom is het volgens De Haan ook belangrijk om over de jeugdopleiding te blijven praten. ,,We zijn maar een klein land. Willen we op hetzelfde niveau blijven als de toplanden in de wereld, dan speelt onze jeugdopleiding een belangrijke rol.”

Volgens Van Marwijk moet het weer een uitdaging worden om jeugdtrainer te worden. ,,Het moet meer power krijgen, meer uitstraling.”

Naast de woorden van de beide coaches konden de aanwezige trainers diverse workshops bezoeken. Er werd aandacht besteed aan de rol van praktijkbegeleiders, het belang van teambuilding, de jonge profvoetballer, de video-analyse, de ontdekking van talenten en de rol van de spelregels binnen het coachen. (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.