AZ-opleiding neemt kijkje in Engelse keuken

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Het komt steeds vaker voor dat Engelse clubs talenten wegkapen bij Nederlandse verenigingen. Omdat zij financieel niet kunnen concurreren met het buitenland, moeten ze het over een andere boeg gooien. Ook AZ kampt met dit probleem. De eredivisionist wil daarom ook professionaliseren in de jeugd, om de talenten te behouden. “Met geld kunnen we niet op tegen Engeland. Dus zoeken we het in andere zaken”, zegt directeur voetbalzaken Marcel Brands in het Noordhollands Dagblad. Inmiddels werken de Alkmaarders ook in de jeugd met diverse specialisten. Daarnaast komt er een nieuw trainingscomplex.

AZ wil ook meer gaan inspelen op de ouders van het kind. “Die spelen een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van een talent. Daarom is het goed als er een vertrouwensband is tussen club en ouder. Nu hebben we jongens van vijftien, zestien jaar naar Engeland zien vertrekken. Misschien kunnen we dat voorkomen door de band met de ouders te versterken.”

De afgelopen jaren bezochten jeugdtrainers van AZ diverse landen. Ook de trainingscomplexen van Manchester United, Chelsea en Liverpool werden aangedaan. “Ze weten jeugdspelers daar heel goed te inspireren. Een voorbeeldje: bij een van die clubs lagen de velden op een rij. Het verste veld is voor de jongste jeugd, het voorste veld is voor het eerste elftal. In de loop der jaren komen de talenten dus steeds dichter bij het eerste veld. En ze lopen de grote spelers vaak tegen het lijf. De top is dus ‘bereikbaar’. Ook dat is straks een pluspunt van ons nieuwe complex: omdat het eerste elftal er ook gaat trainen, wordt de binding groter.” (Bron: voetbalprimeur.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw