Aankondiging:
Heeft u voldoende inzicht in de leef- en belevingswereld van de jeugdleden? Bent u bekend met de leeftijdspecifieke kenmerken van de jeugd? Stemt u uw sport- en clubactiviteiten voldoende af op kinderen en jeugd? Bent u jeugdvriendelijk? Allemaal vragen die aan de orde komen tijdens de cursus Kick-Off Voetbal van de NKS. Vragen waar de voetbalclubs Uchta, DFS en Dodewaard in de gemeente Neder-Betuwe graag een antwoord op wilden hebben. Onlangs namen 17 vrijwilligers en professionals deel aan de cursus en zij bogen zich tijdens vijf bijeenkomsten over alles wat met de F-, E- en D-jeugd te maken heeft. Waarom? Omdat zij inzien dat de rol van trainer, coach, leider of kaderlid verder gaat dan het aanleren van het voetbal zelf. De Kick-Off Voetbal is dan ook geen voetbaltechnische cursus, maar geeft inzicht in de pedagogische en didactische eigenschappen die belangrijk zijn bij het trainen en begeleiden van jeugd.

Cususopzet
De eerste avond van de cursus Kick-Off Voetbal is een theoretische inleiding. Daarna volgen drie avonden waarin achtereenvolgens een training van de F-, E- en D-jeugd geobserveerd wordt. Naar aanleiding van de waarnemingen wordt er gediscussieerd over de vragen waarmee dit artikel begint. Op de vijfde en laatste avond worden ervaringen uitgewisseld en het geleerde nog eens samengevat.

Leeftijdskenmerken uitgediept
Mannie van Elst is betaald Technisch Jeugdcoördinator bij DFS, een omni-vereniging met een voetbalafdeling van 377 leden. Hij was de oudste deelnemer met veel ervaring in de voetbalsport. Zo is hij onder andere betrokken bij de NEC Academie. Van Elst vond de invalshoek van de cursus om trainingen af te stemmen op de leeftijdskenmerken van de jeugd zeer goed. “Bij KNVB-cursussen worden leeftijdskenmerken van de F-, E- en D-jeugd wel kort aangestipt, maar niet uitgediept. En dat terwijl het juist heel goed is om een training aan te laten sluiten op de beleving en de kenmerken van de jeugd die je traint. Tijdens de Kick-Off Voetbal van de NKS hebben we allemaal een training moeten verzorgen op de manier waarop we dat altijd doen en elkaar geobserveerd. Dat was voor iedereen heel leerzaam, ook voor mij. Wat mij betreft had het theoriegedeelte nog wat uitgebreider gemogen en hadden we wellicht enkele fictieve cases kunnen bespreken, maar al met al ben ik zeer enthousiast over deze cursus. Als vereniging geven wij ons kader de mogelijkheid om een tweetal cursussen per jaar te volgen en daar zal deze cursus de volgende keer zeker bij zitten.”

Leren van elkaar
A-J van Eldik is trainer van de F1 bij voetbalvereniging Uchta. Ze is erg enthousiast over de cursus. “Als trainer ben je het grote voorbeeld voor de kinderen. Het is dus heel belangrijk om goed te letten op je gedrag, je houding en je aanpak. Ik doe de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk, red.) en ook daar hebben we de leeftijdskenmerken van kinderen ook behandeld. Ik kwam erachter dat ik mijn training van de F-jes al best goed aanpak. Maar het was wel interessant om ook de andere groepen te observeren. Tijdens één van de trainingen knakte een jongen door zijn benen. Degene die op dat moment de training gaf, had dit nog nooit gezien. Normaal zou je denken dat het kind niet goed meekan, maar onze cursusleidster Lian Witteveen gaf aan dat het te maken had met de groeispurt. Op die leeftijd gebeurt dat vaker en het is dan juist goed om zo’n jongen wat te ontzien. Daar had ik ook nog niet aan gedacht.” Op de vraag of A-J vaker een cursus zou willen volgen bij de NKS, antwoord ze: “Ja, best wel. De EHBSO-cursus lijkt me bijvoorbeeld heel interessant. Ik ga dat eens bespreken binnen de club!”

Meer informatie
Neem voor meer informatie over de cursus Kick-Off Voetbal en andere cursussen contact op met de Lian Witteveen, Manager Diensten van de NKS. Het telefoonnummer is 073-6131376. Klik hier om naar de productinformatie van de Kick-Off Voetbal te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.