Nominaties voor de Rinus Michels Awards

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

De nominaties voor de Rinus Michels Awards
De Rinus Michels Award, genoemd naar De Voetbaltrainer Rinus Michels, zijn prijzen die jaarlijks op initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer worden uitgereikt. Het initiatief voor de prijs wordt door beide trainersbonden van Nederland, namelijk de CBV en de VVON, en de KNVB ondersteund.
De KNVB, CBV en VVON  selecteren de genomineerden. Op het nationale trainerscongres dat gehouden zal worden op zaterdag 23 mei 2009 te Tilburg worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.
De Rinus Michels Awards worden jaarlijks toegekend aan :
• Coach van het jaar van het Nederlands profvoetbal
• Coach van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal
• Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands profvoetbal
• Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal
• De Oeuvreprijs voor de trainer/coach op basis van zijn totale oeuvre
De vakjury bepaalt de criteria en de wijze waarop gekozen wordt.

De Oeuvre prijs wordt toegekend door de vakjury.

• Alleen  trainer/coaches met een Nederlandse identiteit komen in aanmerking
• De staat van verdiensten (nationaal-internationaal) als trainer/coach is het belangrijkste criterium
• Het moet een persoon zijn die veel betekent heeft voor de uitstraling voor het Nederlands voetbal
• De prijs wordt niet postuum toegekend

De Rinus Michels Award (nominaties)
voor de beste trainer/coach in het betaald voetbal, seizoen 2008-2009

De CBV nomineert. De 38 hoofdtrainers in het betaald voetbal kiezen schriftelijk de winnaar.

Mario Been   NEC

Kalenderjaar 2008: het jaar van Mario Been
Volgens kenners is het vooral de omgang met mensen waardoor Been nu één van de meest begeerde trainers in Nederland is. De moderne coach heeft verstand van voetbal en hij moet geweldig met mensen kunnen omgaan. Het voetbaljaar 2008 was voor NEC van ongekende kwaliteit, het bracht de club van lantaarndrager in de eredivisie naar achtste plek en Europees voetbal. Met name de successen en het overwinteren Europees bekrachtigen de kandidatuur.

Louis van Gaal  AZ

Louis van Gaal: vakman pur sang
Louis van Gaal laat dit seizoen over zijn vakmanschap geen enkel misverstand bestaan. Na het teleurstellende seizoen 2007/2008 koppelt het team van trainer/coach Louis van Gaal en zijn staf aantrekkelijk voetbal aan een duidelijke voetbalvisie met resultaat. Met het tweede landskampioenschap van AZ heeft Louis van Gaal volgens eigen zeggen een maximale prestatie geleverd. Het is de derde club waarmee de trainer/coach landskampioen wordt en dat mag beloond worden.

Steve McClaren  FC Twente

Steve McClaren kiest voor bewezen formule
Continuïteit, meer dan verandering, is tot nu toe de sleutel geweest voor het succes van Steve McClaren als trainer/coach van FC Twente. Daar, waar zijn voorganger, Fred Rutten, al goede zaken deed, bouwde de voormalig bondscoach van het Engelse nationale elftal ogenschijnlijk moeiteloos en succesvol voort aan de succesreeks van FC Twente, nationaal en Europees. Het team speelde aantrekkelijke en aanvallend voetbal, bleef wekenlang ongeslagen in de Hollandse competitie en behaalde ook internationaal aansprekende successen.

 
De Rinus Michels Award (nominaties)
stimuleringsprijs voor jeugdopleiding in het betaald voetbal, seizoen 2008-2009

De hoofden opleidingen van de bvo’s hebben één of twee clubs kunnen nomineren. Daarbij is vooral gekeken naar de vernieuwingen die door de betreffende bvo’s in de jeugdopleiding zijn doorgevoerd, zoals:
– het ontwikkelen van een leerplan voor de hele jeugdopleiding
– het ontwikkelen van competentieprofielen voor jeugdspelers en jeugdtrainers
– aandacht voor de individuele begeleiding van jeugdspelers
– regionale samenwerking in het kader van talentherkenning, ondersteuning van amateurclubs, etc.
– toepassing van moderne media, zoals video-analyse, gebruik van internet, etc.

De 38 hoofden jeugdopleiding in het betaald voetbal kiezen schriftelijk de winnaar.

FC Groningen  Groningen

AZ   Alkmaar 

Sparta   Rotterdam

De drie genomineerde jeugdopleidingen hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie de laatste jaren flink aan de weg timmeren wat bijvoorbeeld resulteert in het leveren van veel spelers voor vertegenwoordigende jeugdteams en het hebben van een uitstekende relatie met de directe omgeving. Daarnaast zijn ze ook meer dan bereid om via allerlei initiatieven – bijvoorbeeld de KRVT – hun kennis ten goede te laten komen aan de ontwikkeling van het amateurvoetbal in nauwe samenwerking met de KNVB.
De genomineerde jeugdopleidingen nemen tevens het voortouw als het gaat om het ontwikkelen van middelen ter verbetering van de kwaliteit van de opleiding en als het gaat om het benutten van de kansen die deze tijd biedt. Dit allemaal om de spelers optimale ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Of het nu gaat om het gebruik van audio visuele middelen, het ontwikkelen van de competenties van het eigen kader, het schrijven van een leerplan, de samenwerking met een school, het ontwikkelen van een spelervolgsysteem of om de samenwerking met de KNVB, de genomineerde jeugdopleidingen maken hun nominatie meer dan waar. De drie jeugdopleidingen verschillen natuurlijk ook maar het is aan de hoofden jeugdopleiding om deze verschillen tot uitdrukking te laten komen in de einduitslag.
 
De Rinus Michels Award (nominaties)
voor de beste coach in het amateurvoetbal, seizoen 2008-2009

De VVON nomineert een trainer uit elk district. Tijdens het trainerscongres kiezen de trainers hun beste collega.

Henk de Jong, v.v. Harkemase Boys (N)
Vorig jaar gepromoveerd en dit jaar grote kanshebber op de titel in de hoofdklasse C. Hij probeert zijn team aanvallend en attractief te laten voetballen. Een goede sfeer kenmerkt zijn werkwijze. Harkemase Boys heeft in het Noorden een zeer positieve uitstraling gekregen door zijn inzet.

Eric Meijers, Achilles ‘29 (O)
Bezig aan zijn zevende seizoen bij Achilles ‘29 te Groesbeek Ook dit seizoen weer kandidaat
voor het kampioenschap. Een gepassioneerde trainer die veel tijd steekt in een harmonische sfeer. Eerlijkheid en nuchterheid zijn karaktereigenschappen die hem typeren.

Pieter Tuns, Best Vooruit (Z I)
Met voornamelijk eigen jongens uit het dorp is Best Vooruit de verrassing van de 1e klasse. Vorig jaar nog degradatiekandidaat, maar dankzij het volharden in de gekozen visie en speelwijze dit seizoen succesvol en kandidaat voor de titel. Hij spreekt de taal van de spelers, een prima collega en zeer correct .

Harry Blokhuis, Sparta ‘25 (Z II)
Na diverse kampioenschappen bij andere amateurclubs in Brabant nu succesvol bij Sparta ‘25 in de tweede klasse Zuid II. Veel waarde hecht hij aan de mentale veerkracht van zijn team. Hij probeert aanvallend voetbal te spelen met zijn jeugdige selectie. Tevens is hij jeugdcoördinator bij de club.

Karel Bonsink, FC Hilversum (W I)
Al 8 jaar trainer bij FC Hilversum. Dit seizoen een periodetitel behaald en bovenin spelend in de hoofdklasse A bij de zondagamateurs. De flamboyante trainer probeert verzorgd voetbal te spelen met zijn club en zijn contract is opnieuw met een jaar verlengd.

Albert van der Dussen, Haaglandia (W II)
Na een slechte start in de hoofdklasse A bij de zondagamateurs nu titelkandidaat. Veel waarde hecht hij aan het teamkarakter. Het is zijn tweede seizoen bij de club en zijn contract is verlengd. Ook buiten de wedstrijden en trainingen is hij altijd bezig wat het beste is voor Haaglandia. 
De Rinus Michels Award (nominaties)
stimuleringsprijs voor jeugdopleiding in het amateurvoetbal, seizoen 2008-2009

Ook voor clubs in het amateurvoetbal wordt een stimuleringsprijs toegekend. Deze zijn voorgedragen door de districten van de KNVB op basis van:

– ledenontwikkeling in de laatste jaren
– accommodatie
– financiën
– beleid (algemeen en jeugdbeleid)
– organisatie van de clubs
– communicatie
– maatschappelijke positie

Een KNVB vakjury  bepaalt de uiteindelijke winnaar

Wijhe ’92, Wijhe (O)
www.wijhe92.nl
Het eerste team is een paar jaar achter elkaar gepromoveerd, speelt nu in de tweede klas en bestaat voornamelijk uit jonge spelers die zelf zijn opgeleid. De vereniging bezit vergelijkenderwijs heel veel kader, het aantal niet-spelende leden is heel groot. Het opleiden van eigen voetbaltrainers staat bij Wijhe ‘92 hoog in het vaandel. Dit seizoen volgden 15 trainers de KNVB-cursus ‘Pupillentrainer’. Technisch Jeugd Coördinator is Gerard te Wierik Tijdens thema-avonden ‘De rol van een TJC’ en ‘Mini’s en F-jes’ nam hij een gedeelte van het programma voor zijn rekening.

NVC, Naarden (W I)
www.sv-nvc.nl
Naast het succesvol verlopen G-voetbaltoernooi in 2008, organiseert NVC meerdere voetbalactiviteiten ter bevordering van het jeugdvoetbal, zoals een voetbalkamp en een vriendinnendag. Alle coördinatoren binnen de club hebben dit seizoen de opleiding TJC gevolgd. Voor de allerkleinsten is een speciaal ingerichte eigen Arena. Tot aan de junioren ligt er een helder opleidingsplan waar alle trainers en kader zich aan conformeren. Hierin is de doorstroming van jeugdspelers in alle categorieën helder beschreven.

Jekerdal, Maastricht (Z II)
www.scjekerdal.nl
Sportclub Jekerdal is een vereniging met een hoog ambitieniveau waarin investeren in de breedte (recreatieve teams) dan komt de top vanzelf’ het credo is. Normen en waarden staan hoog in het vaandel (statuut normen en waarden). De vereniging hanteert een eigen strafbeleid. De jeugdcoördinator biedt een intern cursusaanbod aan de (jeugd)leiders. Ook wordt op de eigen website oefenstof voor de kaderleden beschikbaar gesteld. De kaderleden worden expliciet gestimuleerd deel te nemen aan deskundigheidsbevordering.

Meer informatie en inschrijven voor Trainerscongres: klik hier .