Volgens de 38 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Louis van Gaal de beste coach van het afgelopen seizoen. Dat bleek zaterdag tijdens het zeer druk bezochte 7-de Internationale Trainerscongres in Tilburg. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de succesvolle AZ-coach de Rinus Michels Award op. Op hetzelfde congres werd Foppe de Haan gehuldigd met een Oeuvreprijs voor z’n hele trainersloopbaan. Eerder was deze hoge blijk van waardering, vlak voor zijn overlijden door Rinus Michels zelf bedacht, weggelegd voor Kees Rijvers, Piet de Visser en Wiel Coerver. Ook werden er Rinus Michels Awards uitgereikt aan Henk de Jong van v.v. Harkemase Boys (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van Sparta en de Maastrichtse amateurclub SC Jekerdal vanwege het uitstekende jeugdbeleid. De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

Naast Louis van Gaal waren dit jaar NEC-trainer Mario Been en FC Twente-coach Steve McClaren door de CBV genomineerd als kandidaat voor de beste trainer/coach. Alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal konden hun voorkeur uitspreken. Dat leverde uiteindelijk Van Gaal een nieuwe prijs op: de Rinus Michels Award voor de beste trainer/coach van het seizoen 2008/2009. Van Gaal, na het ondertekenen van het contract bij Bayern München meteen vertrokken naar zijn vakantieadres in Portugal, sprak in Tilburg via een groot scherm de aanwezige trainers toe: “Mijn concurrenten voor deze uitverkiezing, Mario Been en Steve McClaren, zijn veel beter in het omgaan met de media, dus mijn collega’s uit het betaald voetbal moeten mij wel erg waarderen als trainer nu ze toch voor mij hebben gekozen…” Ook sprak hij zeer waarderende woorden over Rinus Michels uit. “Aan zijn visie heb ik zelf nog iets proberen toe te voegen door met name het onderdeel omschakeling trainbaar te maken.”

De Oeuvreprijs heeft Foppe de Haan te danken aan zijn indrukwekkende carrière en vooral ook grote bijdrage aan de uitstraling van zowel SC Heerenveen als het Nederlands voetbal. Foppe de Haan loodste SC Heerenveen de eredivisie én de Champions League in, speelde met de club twee keer de bekerfinale en drie keer in het Uefa Cup-toernooi. Met Jong Oranje werd De Haan twee keer Europees kampioen en dwong hij kwalificatie voor de Olympische Spelen af. In 1997 en 2000 was hij Trainer van het Jaar en sinds 2004 is hij voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal.

Tijdens het congres bepaalden de ruim duizend aanwezige trainers wie zich een jaar lang de beste amateurtrainer van Nederland mag noemen. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Henk de Jong (Harkemase Boys), Eric Meijers (Achilles ’20), Karel Bonsink (FC Hilversum), Albert van der Dussen (Haaglandia), Pieter Tuns (Best Vooruit) en Harry Blokhuis (Sparta ’25). De meeste stemmen kreeg Henk de Jong van v.v. Harkemase Boys, die met zijn team op dit moment om de landstitel zaterdagamateurs strijdt. Onder zijn leiding is Harkemase boys veranderd van een vechtploeg in een team dat prestaties haalt met aanvallend en verzorgd voetbal. Ook heeft hij een stempel gedrukt op de interne organisatie van de Friese amateurclub.

De Rinus Michels Awards worden elk jaar ook gebruikt als een bijzondere stimuleringsprijs voor jeugdopleidingen van betaalde clubs en amateurverenigingen. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal nomineerden FC Groningen, AZ en Sparta vanwege hun vernieuwende aanpak bij het opleiden van hun talenten. Hoofd Opleiding Richard Grootscholten van Sparta en zijn kader hebben op dit gebied volgens hun collega’s het afgelopen seizoen de beste prestatie geleverd. 

Voor de eerste keer mag ook een Limburgse club het logo van de Rinus Michels Award in al zijn uitingen gebruiken. SC Jekerdal uit Maastricht verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Criteria waren o.a. de aandacht voor zowel de recreatieve als de prestatieteams, de interne professionalisering van het kader, het gevoerde financiële beleid en de maatschappelijke positie van de club in de directe omgeving. Naast SC Jekerdal waren ook Wijhe ’92 en NVC Naarden genomineerd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.