Vera Pauw blijft ook de komende twee seizoenen bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De verbintenis tussen de 46-jarige geboren Amsterdamse en de KNVB is vandaag met twee jaar verlengd en loopt tot en met het WK 2011 in Duitsland.
Pauw, geboren op 18 januari 1963 in Amsterdam, speelde tijdens haar actieve loopbaan voor vijf clubs. In Nederland kwam de verdediger uit voor sv Brederodes, vv Vreeswijk, Puck Deventer en Saestum. In Italië speelde ze bij profclub CF Modena. In de periode 1983 – 1998 speelde ze 89 maal voor het Nederlands vrouwenelftal, waarvan ze tevens lange tijd aanvoerster was.

Op 23-jarige leeftijd trad Pauw in dienst van de KNVB. Ze werkte in Zeist tot 1998, waar ze onder meer de meisjesploeg tot 16 jaar onder haar hoede had en als beleidsmedewerker Voetbalontwikkeling werkte aan de ontwikkeling van het voetbal bij jongens/meisjes en mannen/vrouwen. Nadat ze haar spelersloopbaan had afgesloten, trad Pauw in dienst van de Schotse voetbalbond, waar ze het nationale vrouwenelftal leidde en als technisch directeur verantwoordelijk was voor het beleid voor het vrouwen- en meisjesvoetbal. Na zes jaar, in 2004, keerde Pauw terug naar Nederland en de KNVB, waar ze Frans de Kat opvolgde als coach van de Nederlandse vrouwenploeg. Haar debuut als bondscoach – 14 oktober 2004 – was er één om in te lijsten. Omdat Ghana een oefeninterland tegen Duitsland afzegde, verzocht de Duitse voetbalbond Oranje op te treden als sparringpartner. Pauw stelde in twee dagen tijd een spelersgroep samen en hield vervolgens de wereldkampioen op eigen bodem op 0-0. Onder leiding van Pauw plaatste het Nederlands vrouwenelftal zich eind 2008 voor het eerst in de geschiedenis voor het Europees kampioenschap, dat volgende maand in Finland plaatsheeft.

In mei 2005 was Vera Pauw de eerste vrouw in Nederland die het diploma Coach Betaald Voetbal behaalde. Internationaal, bij de Europese voetbalbond UEFA en de werldvoetbalbond FIFA, vervulde Pauw verschillende functies. In 1994 werd ze aangesteld als FIFA-instructor en in die functie gaf ze over de hele wereld cursussen. Sinds 2003 is Pauw lid van de FIFA Technical and Development Committee, die tot zijn aanstelling als UEFA-voorzitter in 2007, werd geleid door Michel Platini. In 2007 werd Pauw aangesteld als lid van de UEFA Women’s Committee.  (Bron: KNVB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.