Ajax en Haarlem willen meer samenwerken

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Zodra de KNVB groen licht geeft, haalt Ajax de banden met HFC Haarlem flink aan. De Amsterdammers hebben een samenwerkingsovereenkomst met de club uit de Jupiler League, maar worden – zo staat in de door beide partijen opgestelde intentieverklaring – in de praktijk hoofdverantwoordelijk voor het complete (technisch) beleid van de Haarlemmers. Cock Jol (Ajax) en Jan Zoutman (Haarlem) zullen het hele proces begeleiden. De aanstaande overeenkomst tussen beide clubs is een initiatief van Ajax en komt voort uit de behoefte van het noodlijdende en steevast onderin de Jupiler League bivakkerende Haarlem. “Het was de samenwerking intensiveren of beëindigen”, zegt een direct betrokkene, die een vergelijking maakt met Feyenoord en Excelsior.

Het beleidsplan bevat vier hoofdpunten, waarvan het meest opvallende is dat de Amsterdammers deel gaan uitmaken van de clubleiding van Haarlem. ‘Ongeacht de structuur van de club zullen één van de drie, of twee van de vijf bestuurders van Ajax zijn’, staat in het concept te lezen. Wanneer Haarlem – zoals de club wil een raad van commissarissen introduceert, zal Ajax ook daarin flink zijn vertegenwoordigd.

Formeel houdt Haarlem zodoende een meerderheid van stemmen in het bestuur en de eventuele raad van commissarissen, maar de realiteit zal zijn, dat Ajax bepaalt wat er gebeurt. Een tweede pijler van de overeenkomst is namelijk dat de hoofdstedelingen financiële steun verlenen aan Haarlem. Bedragen worden (nog) niet bekendgemaakt, maar gedacht moet worden aan investeringen in de infrastructuur – zoals nieuwe kleedkamers of kunstgrasvelden – en personeel. Trainers die op de loonlijst staan bij Ajax kunnen eenvoudig worden gedetacheerd.

Deze week – als juristen van beide clubs en de KNVB zich over de plannen hebben gebogen – moet de overeenkomst worden getekend. Algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax bevestigt dat de gesprekken zich in een vergevorderd stadium bevinden, maar wil pas reageren zodra alles met Haarlem is doorgesproken en de documenten zijn ondertekend.  (Bron: telegraaf.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw