Dick Advocaat is niet langer meer trainer van Zenit Sint-Petersburg. De Russische club heeft de trainer ontslagen, zo bevestigt men op de clubwebsite. Daarmee komt een vroegtijdig einde aan de Russische periode van Advocaat, die sowieso aan het einde van dit jaar uit Sint-Petersburg zou vertrekken. Advocaat begint op 1 januari als bondscoach van de Belgische voetbalploeg. Het ontslag is het gevolg van de matige resultaten van de afgelopen weken. Zondag leed Zenit haar eerste thuisnederlaag, Tom Tomsk was met 0-2 te sterk. Het gat met koploper Rubin Kazan bedraagt daardoor tien punten. Zelf staat Zenit op een teleurstellende zevende plaats.

“Nadat Advocaat besloot als bondscoach van België aan de slag te gaan, zijn de resultaten helaas zichtbaar minder geworden”, zo luidt de verklaring van het bestuur. “Wij, en ook de supporters, zijn teleurgesteld over de huidige klassering van Zenit in de Russische competitie.”

Naast de tegenvallende wedstrijdresultaten heeft vermoedelijk ook het conflict tussen Advocaat en Igor Korneev meegespeeld in de beslissing van de leidinggevenden bij Zenit Sint-Petersburg. Korneev, die eerder in Nederland bij SC Heerenveen en Feyenoord voetbalde, werd onlangs aangesteld als sportief directeur en kwam met Advocaat in aanvaring over de nieuwe aankoop Alessandro Rosina. Advocaat was niet op de hoogte van de komst van de Italiaanse middenvelder. De 61-jarige Nederlandse coach wilde juist extra aanvallers in zijn selectie.

Met Zenit behaalde Advocaat in 2007 de Russische landstitel, een jaar later gevolgd door winst van de UEFA Cup en de Europese Supercup.

Advocaat was eerder in twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal, waarmee hij in 1994 de kwartfinales bereikte op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. In 2004 strandde hij met Oranje op het Europees kampioenschap in Portugal in de halve eindstrijd. De Hagenaar was ook korte tijd actief als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea. Met de Koreanen deed Advocaat mee aan het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. Met België moet hij zich zien te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2012. (Bron: voetbalprimeur.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.