,,De KNVB wil in Zuid-Afrika in 2010 niet alleen voetballen, maar ook iets achterlaten,” zei Bert van Oostveen, directeur bedrijfsvoering van de KNVB, bij de lancering van het project World Coaches 2010.

De KNVB bouwt, binnen dit project, aan een opleiding voor voetbalcoaches in Hillbrow, de gevaarlijkste wijk van Johannesburg. Donderdag werd het project in het bijzijn van de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Jet Bussemaker (Sport) in Den Haag gelanceerd. ,,We willen iets neerzetten dat tastbaar en duurzaam is, en iets waar we goed in zijn”, zei Van Oostveen, tevens KNVB-manager van het Project WK 2010.

Doel van het project is om in vier jaar tijd precies 2010 kandidaten succesvol op te leiden tot coach (waarvan 1600 mannen en 410 vrouwen). ,,Maar ze worden ook sociale coaches”, aldus Van Oostveen. ,,Zodat ze in hun gemeenschap een concrete bijdrage kunnen leveren op het gebied van het terugdringen van ziektes en criminaliteit. We zetten hier vol op in. We doen liever één gezamenlijk goed project, dan heel veel kleine dingen.”

Iets heel moois

Minister Koenders was vol lof over het project, dat één dag voor de start van het WK op 10 juni geopend wordt door de spelers van het Nederlands elftal. ,,De KNVB voert iets heel moois uit. Juist omdat dit project midden in een probleemwijk wordt neergezet. Hillbrow is een heel lastige wijk. Er is veel seksueel geweld, veel criminaliteit, maar er zijn ook ongelooflijk veel sportliefhebbers. Daarom is dit zo’n goed project. De coaches die uit deze opleiding komen, kunnen de nieuwe helden van de lokale probleemjeugd worden.”

De KNVB werkt in dit project samen met de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika, het ministerie van VWS en enkele lokale partijen. Eén van die partijen is Wits University, een liberale universiteit in hartje Johannesburg, op wiens sportvelden het Nederlands elftal ook traint tijdens het WK.

Verlichting

Bondscoach Bert van Marwijk, ook aanwezig bij de lancering in Den Haag, was erg enthousiast. ,,Ik ben nu een paar keer in Zuid-Afrika geweest. Je vraagt je toch af: ‘wat kunnen we bijdragen, als staf en spelers van Oranje?’ Dat is het Oranje Court geworden, een trapveldje in Hillbrow. We hoorden dat er in die wijk veel verkrachtingen zijn. Ik heb dan ook gepleit voor verlichting, zodat er ook ’s avonds gespeeld kan worden, en het er veilig is.”

Volgens Van Marwijk zal het niet bij het veldje in Hillbrow, waaraan de staf en de spelers van Oranje persoonlijk een bijdrage leveren, blijven. ,,Ik hoop dat er meer veldjes volgen, bijvoorbeeld in Soweto. Maar er zouden voorwaarden aan gesteld moeten worden. Ze moeten het wel verdienen op basis van hun gedrag. En dan zou ik een tijdje na het WK nog wel eens terug willen, om te kijken hoe het met die veldjes en die coaches is gesteld.”

En nu maar hopen dat het programma World Coaches extra glans krijgt, doordat Nederland goed presteert op het WK in Zuid-Afrika. Henk Kesler, directeur betaald voetbal, met een knipoog: ,,Het zou natuurlijk erg mooi zijn als ik daar met een beker in mijn handen sta, zo vlak voor mijn afscheid.” (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.