Cruijff aan de slag als bondscoach Catalonië

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Johan Cruijff heeft zich als bondscoach verbonden aan Catalonië. De 62-jarige Nederlander bereikte maandag overeenstemming met de voetbalbond van de Spaanse autonome regio. Dat meldt de bond op de officiële website.

De eeuwige nummer veertien volgt Pere Gratacós op en wordt volgende week maandag om 12.30 uur gepresenteerd. Cruijff zal naast het bondscoachschap ook partner worden voor sportieve en sociale projecten.

Het voetbalelftal van Catalonië speelt één tot twee interlands per jaar. Omdat de regio geen lid is van de UEFA en de FIFA kan het niet deelnemen aan EK’s en WK’s. Catalonië speelde zijn laatste interland in december 2008 tegen Colombia. Die werd met 2-1 gewonnen dankzij doelpunten van Bojan (FC Barcelona) en Joan Verdú (Espanyol).

Cruijff heeft sinds 1996 geen elftal meer onder zijn hoede gehad. In het verleden was hij als trainer actief bij Ajax en FC Barcelona. (Bron: voetbalprimeur.nl)

De Catalaanse bond heeft in Johan Cruijff een nieuwe bondscoach gevonden. De beste Nederlandse voetballer aller tijden is de opvolger wordt volgende week maandag officieel gepresenteerd door de Federació Catalana de Futbol (FCF).

‘Er zijn een hoop redenen waarom ik deze functie heb aanvaard’, zegt Cruijff tegen Voetbal International over zijn aanstelling. ‘De belangrijkste zijn om iets te doen aan het opleidingsniveau bij de bond en de vele amateurclubs én om het voetbal in de regio structureel naar een hoger niveau te brengen.’

Cruijff benadrukt dat het gaat om een eenmalige dienst; het is niet zo dat hij zich voor een langere periode heeft vastgelegd als Catalaans bondscoach. Op de vraag of hij in de toekomst wellicht als bondscoach ook voor een door de FIFA of UEFA erkende nationale ploeg zou willen werken, is de Ajax-legende heel duidelijk: ‘Ab-so-luut niet. Ik heb daar definitief afstand van gedaan en daar blijf ik bij. Dit is een aardigheidje voor een goed doel.’

De Catalaanse nationale ploeg is niet aangesloten bij de wereldvoetbalbond FIFA of de Europese voetbalbond UEFA en neemt zodoende dus ook nooit deel aan een WK- of EK-kwalificatiecampagne. Sinds 1904 speelde Catalonië bijna tweehonderd wedstrijden tegen landen, clubs of selecties van andere provincies, zoals Baskenland.

Het laatste optreden van de ploeg dateert van december 2008, toen ze met 2-1 zegevierde tegen Colombia. Dat duel had plaats in Nou Camp, de beroemde thuishaven van Barcelona die Cruijff door en door kent. Het stadion van Barça vormde de voorbije jaren regelmatig het decor van de vriendschappelijke duels van de Catalaanse nationale ploeg. De kans is dus groot dat Cruijff op korte termijn terugkeert in het stadion waar hij zoveel successen vierde. (Bron: vi.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw