Nederland krijgt een heuse voetbalacademie. Het opleidingsinstituut opent in januari haar deuren en is bestemd voor voetballers, trainers en andere geïnteresseerden binnen de voetbalwereld. Zij krijgen de kans om zich via bijscholing op een voetbalspecifieke manier te ontwikkelen op onderdelen als revalideren, periodiseren, leiding geven, voeding, psychologie, krachttraining, keeperstraining en andere vakgebieden. Bij elke bijscholing staat het voetballen steeds centraal.
,,De voetbalwereld heeft steeds meer behoefte aan specialisten’’, zegt Raymond Verheijen, samen met Bert van Lingen één van de initiatiefnemers van de voetbalacademie. ,,Specialisten van buiten het voetbal hebben vaak wel veel theoretische kennis maar spreken niet de taal van het voetbal. Daardoor komt een boodschap meestal niet over. Het is moeilijk om een buitenstander in de voetbalwereld te laten integreren. Het is veel effectiever om van iemand die het voetbal al heel goed kent een specialist te maken.’’
De Nederlandse Voetbal Academie wordt op woensdag 16 december officieel opgericht tijdens het 1ste Nationale Voetbalsymposium met de titel: ,,Voetballen als vertrekpunt’’. Vakmensen als Frans Hoek, Ton van Rhoon, Raymond Verheijen en Vera Pauw zullen een lezing geven. Het symposium zal worden afgesloten met een bijdrage door een internationale topcoach. Op deze dag zal ook het volledige cursusaanbod van de academie worden gepresenteerd met de daaraan gekoppelde docenten. Geïnteresseerden kunnen op de website www.nvacademie.nl terecht voor meer informatie over de Nederlandse Voetbal Academie en het symposium.
Trainersvakvereniging CBV, de spelersvakbond VVCS en de VVON, het overkoepelende orgaan voor amateur-trainers, steunen de voetbalacademie. “Voetbaltrainers die zich ontwikkelen tot specialist, kunnen als assistent-trainer werken op het allerhoogste niveau”, stelt Verheijen. “Het is ook een unieke kans voor trainers die zonder werk zitten of voor voetballers die richting het einde van hun loopbaan nadenken over hun toekomst. Als voetbalspecialist op het gebied van het periodiseren, revalideren of de psychologie, blijven zij voor de voetbalsport behouden.’’
De Nederlandse Voetbal Academie wordt overigens geen concurrent van de KNVB. Verheijen: ”De reguliere trainerscursussen horen thuis bij de KNVB. Dat is het logische gevolg van de manier waarop de FIFA en UEFA het voetbal hebben georganiseerd. Wij willen met onze voetbalspecifieke bijscholingen iets toevoegen.” Het voetbalspecifieke karakter van de bijscholingen zal worden bewaakt door een Raad van Advies die wordt gevormd door een aantal kopstukken uit de Nederlandse voetbalwereld.
Oprichter Raymond Verheijen heeft zelf het afgelopen decennium het vakgebied van de conditietraining voetbalspecifiek ontwikkeld. De 37-jarige Amsterdammer assisteerde op de laatste vijf EK’s en WK’s de bondscoaches Rijkaard, Hiddink en Advocaat. Verheijen werkt dit seizoen bij Manchester City. Hij houdt zich bij de Engelse club bezig met de trainingsopbouw van het eerste elftal. Mede-oprichter Bert van Lingen is één van de grondleggers van de huidige trainerscursussen in Nederland en is momenteel assistent van Dick Advocaat bij de Belgische nationale ploeg.