Sparta Rotterdam en het ROC Zadkine starten vanaf 1 februari a.s. een eigen MBO opleiding tot profvoetballer, BBL (Beroeps Begeleidend Leren). Deze opleiding wordt mede ondersteund door de KNVB, TETA opleidingen en de Talentenacademie en heeft als doelgroep A junioren en de 1e en 2e jaars senioren (17 t/m 20 jaar). Het doel van de BBL opleiding is om voetballers op basis van het competentieprofiel profvoetballer, dat is samengesteld door de KNVB, maatwerk te bieden om zodoende deze voetballers verder te ontwikkelen. Zowel op het gebied van profvoetballer als op maatschappelijk vlak, waarbij het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het traject Sport & bewegingsleider (niveau 3) is. De opleiding voldoet aan het kwalificatie dossier Sport & bewegen niveau 3 en 4 met de bijbehorende kerntaken.

De motivatie om deze nieuwe opleiding te starten volgt uit een aantal constateringen die Sparta en Zadkine hebben gedaan. Zo kiezen voetballers vaak een opleiding die goed te combineren is met de sport en niet een opleiding die bij hun interesses past, stromen relatief veel (prof)voetballers vaak voortijdig uit de schoolopleiding of volgen helemaal geen schoolopleiding meer.

De nieuwe opleiding biedt een aantal voordelen. Door maatwerk aan te bieden en door de inzet van professionals kan er worden gewerkt aan de ontwikkeling van de competenties van (prof)voetballers. Voetballers werken op deze manier aan hun professie en aan hun maatschappelijke ontwikkeling. Behalve het behalen van het diploma Sport & Bewegen niveau 3 krijgen de leerlingen bij het verlaten van de opleiding de mogelijkheid om in te stromen in de reguliere Sport en Bewegen opleiding.

De leerlingen van de nieuwe opleiding krijgen 3 dagdelen onderwijs in Het Sparta Stadion en op het jeugdcomplex Nieuw Terbregge. Tijdens deze dagdelen komen de volgende vakken aan de orde: Nederlands, Engels, Sport & Bewegen, Studieloopbaanbegeleiding, Communicatie, Leefstijl, Voeding, Zelfreflectie. Tevens nemen zij deel aan de trainerscursus pupillentrainer, juniorentrainer en trainer coach 3-jeugd. Daarnaast wordt er gedurende de week een flink aantal uren stage gelopen. Deze stage houdt in hun trainingsuren en wedstrijden bij Sparta, alsmede het verzorgen van jeugdtrainingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.