AZ bereikt akkoord met Advocaat

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

AZ heeft een opvolger gevonden voor de ontslagen Ronald Koeman. Dinsdagmiddag bereikten de Alkmaarders – zoals verwacht – een akkoord met Dick Advocaat. Het bestuur van AZ sprak dinsdagmiddag uitgebreid met Advocaat in Antwerpen. Tijdens die gesprekken vonden beide partijen elkaar in een overeenkomst die Advocaat voor een half jaar aan de landskampioen verbindt. Advocaat staat donderdag voor het eerst op het trainingsveld in Alkmaar. De club werkt woensdagavond eerst het Champions League-duel met Standard Luik af. De ploeg staat tot en met het treffen in België onder leiding van interim-trainer Martin Haar.

In het stadion van Standard Luik gaf technisch directeur Marcel Brands dinsdag tekst en uitleg over de aanstelling van Advocaat. De bestuurder benadrukte dat de overeenkomst met de huidige Belgische bondscoach puur voor de duur van een half jaar is.

“Na het ontslag van Ronald heb ik zaterdag gesproken met Dick. Hij vertelde mij dat hij het wilde doen. Vervolgens hebben we een gesprek gepland, dat heeft woensdag plaatsgevonden. Ik ben opgelucht dat we zo snel een vervanger hebben gevonden”, aldus Brands, die nog niet vooruit wilde
lopen op komende zomer wanneer AZ opnieuw een nieuwe trainer aan moet stellen.

Voor de diensten van Advocaat betaalt AZ een bedrag van 150.000 euro aan de Belgische bond. Anders dan reacties in de media doen vermoeden heeft de club prettig samengewerkt met de bond. “Het contact met de bond was heel summier en uiterst prettig”, aldus Brands.

De zorgen om de dubbelrol die met name in de Belgische media naar voren kwamen zijn volgens Brands lichtjes overtrokken. “We moeten realistisch zijn. Er zijn maar weinig bondscoaches die vroeg in het jaar hun selectie samenstellen voor een wedstrijd in september.”

Dinsdagmiddag spraken beide partijen over verschillende technische zaken. Garanties dat de spelersgroep van de Alkmaarders intact blijft, kon AZ Advocaat niet geven. “Op dat gebied heb je nooit garanties. Natuurlijk hebben wij onze sportieve doelstellingen, maar als er een megabod komt dan moet je dat natuurlijk wel overwegen.”

Spijt van het ontslag van Koeman heeft Brands niet. De directeur staat nog altijd achter het besluit om de oefenmeester, na slechts enkele maanden actief te zijn geweest in Alkmaar, de deur te wijzen. “We blijven wat dat betreft bij ons standpunt. Er werd te weinig gewonnen.” (Bron: voetbalprimeur.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw