Trainer versus aansprakelijkheid en veiligheid

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Als trainer wilt u natuurlijk dat er nooit iets gebeurt tijdens de training en dan vooral geen ongelukken. Voor de spelers die het betreft is het niet leuk, maar ook u kunt geconfronteerd worden met aansprakelijkheid als er iets gebeurt op uw training. Hieronder staan een paar vragen/tips geformuleerd, die u eens langs kunt lopen. Ze maken u bewust van bij mogelijke aansprakelijkheid als er een ongeluk gebeurt tijdens uw training. Als u de onderstaande punten in acht neemt, dan is de kans dat u aansprakelijk gesteld kunt worden al flink verkleind. Neem deze punten mee in uw achterhoofd en denk er aan bij uw eerstvolgende training en laat het een gewoonte worden.

Welke oefenstof gaat u gebruiken bij de training, moet u daar bepaalde voorzorgmaatregelen voor nemen? Zo ja, neem die dan ook.
Zorgt u voor genoeg concentratie tijdens de trainingen? Zo niet, probeer dat dan te veranderen. 
Als ongevallen min of meer te voorzien zijn, doe er dan wat aan. Als er bijvoorbeeld gevaarlijke obstakels staan, haal die dan weg, verklein de kans op een ongeluk.
Probeer zoveel mogelijk zorgvuldigheid in acht te nemen, dan is de kans op ongevallen ook het kleinst. Neem je taak als trainer ook serieus, werk zorgvuldig.
Als u zelf even weggaat bij een training, wat doet u dan? Zorgt u voor bekwame spelleiding of niet? Als u weg moet, wijs dan iemand aan die de dingen aanstuurt, leg anders het spel stil.
Maakt u gebruik van het juiste materiaal? Zoek uit welk materiaal u het beste kunt gebruiken. Heeft u slecht materiaal geef dat aan bij het bestuur.
Als er toch een ongeval plaatsvindt, weet dan wat u moet doen, om erger te voorkomen? Als u niet weet hoe te handelen, vraag dan om een korte ehbso-cursus, of lees basisbeginselen van de ehbo.
Bent u minder deskundig of bekwaam, loop dan eerst een paar weken/maanden mee met een deskundige collega. Als beginner is dat aan te raden.
Geeft u duidelijke instructies aan de sporters? Begrijpen de spelers ook altijd wat u zegt? Vraag dat aan ze!
U moet goed in de gaten houden met welke groep u te maken heeft: gevorderden, beginners, etc.. Beginners hebben andere eisen dan gevorderden.
Kennen de spelers de spelregels, leg ze anders nog een keer uit. Spelregels zijn een belangrijk basisbeginsel van de sport, die duidelijk moeten zijn.
Bent u als trainer voldoende deskundig voor bepaalde oefeningen? U moet wel weten welke trainingsoefeningen u mag en kunt doen, denk daar goed over na! (Bron: nks.nl)