Pieter Huistra wordt met ingang van het seizoen 2010/2011 de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen. De 42-jarige achtvoudig international wordt in het nieuwe seizoen geassisteerd door Erwin van Looi, de huidige trainer van Jong FC Groningen. Beide voormalige spelers van de club tekenen een tweejarig contract. Huistra, geboren in het Friese Goënga, speelde over twee periodes in totaal 28 officiële wedstrijden voor FC Groningen en daarin scoorde de linksbenige aanvaller drie keer. Huistra kwam tijdens zijn actieve carrière tevens uit voor BV Veendam, FC Twente, Glasgow Rangers (Schotland), Sanfrecce Hiroshima (Japan) en Lierse SK (België). Hij speelde in totaal 397 officiële wedstrijden, waarin hij 71 keer scoorde.

Huistra komt over van Ajax. Hij is dit seizoen in Amsterdam trainer van Jong Ajax, nadat hij vorig jaar door Marco van Basten bij het eerste elftal was gehaald en voor dit seizoen op voorspraak van de voormalige bondscoach en manager voetbalzaken Danny Blind werd aangesteld als trainer van het Beloftenteam in Amsterdam. Daarvoor was Huistra drie seizoenen assistent-trainer bij Vitesse. Hij begon zijn trainerscarrière in 2001 bij de jeugd van FC Groningen. Daarna leidde Huistra drie seizoenen het A1-elftal van de FC.

Erwin van de Looi is aan zijn derde seizoen bezig als trainer van Jong FC Groningen. Daarvoor trainde de 37-jarige voormalige verdediger uit het Gelderse Huissen de A1 en C1 bij de Trots van het Noorden. Als speler kwam Van de Looi in het seizoen 2000/2001 tot twintig officiële wedstrijden in het shirt van FC Groningen. Zijn actieve carrière leidde langs BVV Den Bosch, Vitesse, NAC en het Duitse Stuttgarter Kickers.

Manager technische zaken Henk Veldmate licht de keuze voor het nieuwe trainerskoppel als volgt toe: “Na acht jaar Ron Jans moesten we uiteraard op zoek naar een opvolger. We hebben ons breed georiënteerd, waarbij Pieter Huistra voor ons vanaf het begin een potentiële kandidaat was. Afgelopen weekeinde hebben we voor het eerst uitvoerig met elkaar gesproken over het trainerschap bij FC Groningen en kregen wij de bevestiging dat zijn visie en ideeën passen bij die van ons. Wij kennen Pieter en Pieter kent ons. Hij is een jonge, frisse trainer met ambitie en een enorme drive. Daarnaast heeft Pieter affiniteit met FC Groningen.”

“De keuze voor Erwin van de Looi is voor ons een logische”, gaat Veldmate verder. “Wij kennen Erwin al jaren als trainer binnen onze jeugdopleiding en de laatste seizoenen bij de Beloften. Wij hebben zijn ontwikkeling als trainer/coach dus van dichtbij meegemaakt. Wij denken dat hij toe is aan een nieuwe stap en verwachten dat Erwin een prima duo zal gaan vormen met Huistra. De twee werkten in het seizoen 2003/2004 al succesvol samen bij FC Groningen A1.”

Op de persconferentie waar de beide nieuwe trainers voor het seizoen 2010/2011 werden voorgesteld, vertelden Pieter Huistra en Erwin van de Looi over zichzelf, hun verwachtingen en de manier waarop ze werden samengebracht. Pieter Huistra: ‘Het is mooi om op deze manier binnengehaald te worden. Het zal voor velen wennen zijn dat ik een markant figuur als Ron Jans ga opvolgen. Iemand die op een zodanige manier de club heeft vertegenwoordigd. Ik zal dan ook nederig vanaf en begin beginnen. Zelf ben ik enorm ambitieus om er mijn eigen invulling aan te geven. Samen met Erwin van de Looi willen wij dat in twee jaar op een goede en onze manier neerzetten. Volgend jaar zal ons team het uitstralen door voetballend telkens beter te willen worden, maar er zullen natuurlijk ook resultaten gehaald moeten worden. Ook moeten wij de club zo goed mogelijk zien te verkopen.”

“FC Groningen is voor mij de belangrijkste club geweest in het verleden omdat ik hier op 16-jarige leeftijd in de kost werd gezet. Het is een goede basis geweest voor mijn verdere loopbaan. Het is bovendien de club die mij de kans heeft gegeven als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Men heeft mij zodanig leren kennen dat het een goede basis is geweest voor verdere samenwerking en heeft me ook nooit losgelaten. Met veel mensen heb ik de afgelopen jaren nog vaak contact gehad. Het is nu een wens of een droom die uitkomt. Het voelt heel goed en natuurlijk aan.”

“De vooruitzichten zijn uitstekend. Vandaag de presentatie en vanaf nu kijk ik met belangstelling mee hoe de ploeg het seizoen zal afmaken. Zelf heb ik bij Jong Ajax ook nog een mooie klus af te maken. Een voorwaarde die ik gesteld heb, is de samenwerking met Erwin als mijn collega-trainer. Ooit werden we op een winterdag in 2003 samengebracht door Henk Veldmate, hij moest toen nog overtuigd worden en zie waar het allemaal toe geleid heeft. Ik ken Erwin als iemand die dag en nacht met voetbal bezig is. Ik zie er erg naar uit samen te gaan werken en de spelers en medewerkers van de club beter te leren kennen. Het is een stap vooruit die ik 100% aan durf te gaan en waarin ik al veel zin heb.”

Erwin van de Looi sloot daar op aan: “Er is al veel gras voor mijn voeten weggemaaid. Er zijn veel mooie woorden gezegd door Pieter Huistra. Ik ben hier ruim negen jaren geleden terecht gekomen en door blessures heb ik helaas weinig gespeeld. We zijn ooit door Henk Veldmate samengebracht en zo ben ik eigenlijk het trainersvak ingerold. Met mijn gezin ben ik hier blijven hangen en we zijn helemaal geaard in het noorden. Mijn twee jongens zijn echte FC-fans en de jongste gaan binnenkort mogelijk bij de club voetballen.”

“Samen met Pieter wil ik me blijven ontwikkelen en nieuwe ideeën introduceren. Wij vullen elkaar in de eigenschap aan dat Pieter vrij emotioneel is en ik ben wat bedachtzamer. Ook ik kijk erg uit naar de samenwerking. Ik wens de huidige spelersgroep heel veel succes in de rest van deze competitie en vooral morgen in de beker tegen NEC.” (Bron: fcgroningen.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.