Tijdens het succesvol verlopen 1ste Nationale Voetbal Symposium op woensdag 16 december j.l. hebben de ruim 500 deelnemers een voorproefje gekregen van de verschillende bijscholingen die de NVAcademie vanaf 1 februari 2010 organiseert voor coaches, stafleden en voetballers. Op de vernieuwde website www.nvacademie.nl kan men alles teruglezen over deze geslaagde openingsdag. Inmiddels zijn ook alle details bekend met betrekking tot de bijscholingen op het gebied van 1. Persoonlijke Ontwikkeling, 2. Management, 3. Periodiseren, 4. Revalideren en 5. Testen en meten.

Persoonlijke Ontwikkeling (NLP)
De presentatie van Bouke de Boer werd door de deelnemers alom gezien als een van de hoogtepunten van het voetbalsymposium. Op de voor Bouke kenmerkende bevlogen manier hield hij de aanwezigen een spiegel voor: ‘welk team je ook coacht of welke speler je ook begeleidt, je neemt altijd en overal jezelf mee’. Tijdens zijn inspirerende presentatie maakte de voetbalwereld voor het eerst kennis met het fenomeen NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Dit is een methode gebaseerd op de eigenschappen van de meest succesvolle mensen wereldwijd in onder meer de sport, politiek, zakenwereld en muziek. Zo blijkt dat succesvolle mensen zich veel meer bewust zijn van de patronen op basis waarvan zij denken en handelen. Dankzij dit bewustzijn zijn zij beter in staat om allerlei (lastige) situaties naar hun hand te zetten. Vanaf maandag 1 februari 2010 start een 4-daagse bijscholing voor voetbalcoaches waarin dit thema verder wordt uitgediept. Op woensdag 3 februari 2010 start eenzelfde bijscholing speciaal voor fysiotherapeuten en andere medici werkzaam in de voetbalwereld. NLP-coach Alex Vaassen zal tijdens beide bijscholingen verder gaan waar Bouke de Boer is gebleven tijdens het recente voetbalsymposium.

Management
De ervaren ‘coach van de coach’
Ton van Rhoon liet een sterke indruk achter bij de voetbalmensen op 16 december j.l. Ook de media lichtten de volgende dag zijn lezing eruit in de verschillende krantenartikelen over het voetbalsymposium. Tijdens zijn uitdagende betoog maakte Van Rhoon veelvuldig gebruik van zijn 17-jarige
ervaring als docent ‘management’ op de cursus Coach Betaald Voetbal. Vanaf maandag 8 maart 2010 zal hij speciaal voor de NVAcademie bijscholingen gaan verzorgen voor zowel profcoaches als amateurcoaches waarin hij coaches inzichten en handvatten zal aanreiken waarmee zij vervolgens beter in staat zullen zijn om op een strategische manier de krachtenvelden (spelersgroep, bestuur, sponsors) binnen een club te sturen. Oftewel, hoe bezweer ik op een strategische manier de slangenkuil?

Periodiseren
Raymond Verheijen sprak tijdens het symposium niet alleen vanuit zijn rol als initiatiefnemer van de NVAcademie. Hij ging ook in op het periodiseren van voetballen. Op een hele open en gedetailleerde manier gebruikte hij de periodisering van Manchester City FC als voorbeeld om te laten zien dat het bij periodiseren niet alleen gaat om ‘fitheid’ (conditie) maar misschien nog wel meer om ‘frisheid’ en ‘blessurepreventie’. Tijdens voetballen gaat het namelijk vooral om handelingssnelheid. Daarom dienen spelers altijd ‘fris’ te zijn. Vermoeidheid is de grootste vijand van voetballers en tegelijkertijd de belangrijkste oorzaak van blessures. Vanaf februari 2010 zal Verheijen deze nieuwe inzichten toegankelijk en toepasbaar maken voor coaches uit zowel het Profvoetbal , het Amateurvoetbal als het Vrouwenvoetbal . Zoals men van hem gewend is, zal Verheijen tijdens deze cursussen heel open zijn in het delen van zijn kennis en ervaring omdat hij het iedere coach gunt om iedere dag met een topfit en blessurevrij team te kunnen spelen en trainen. Immers, als altijd de beste spelers op het veld staan, zal de kwaliteit van het voetballen automatisch omhoog gaan.

Revalidatieperiodisering
Tijdens zijn lezing op het Medische parallelsymposium introduceerde Raymond Verheijen een raamwerk waarbinnen de medische en technische staf samen verantwoordelijk zijn voor de voetbalconditionele opbouw tijdens het revalideren van voetballers. Deze zogenaamde revalidatieperiodisering is een afgeleide van de teamperiodisering en maakt het daardoor mogelijk voor een revalidatietrainer om de conditionele opbouw te laten plaatsvinden binnen de context van het teamprogramma. Zodoende kan een revaliderende speler – vanuit conditioneel oogpunt – veel beter integreren binnen de teamtraining en blijkt in de praktijk de kans op een terugslag aanzienlijk kleiner te zijn. Op woensdag 10 februari 2010 start de specifieke bijscholing Revalidatieperiodisering . Tijdens deze cursus van 4 bijeenkomsten voor revalidatietrainers zal Raymond Verheijen het principe van de revalidatieperiodisering nader uitwerken en vervolgens concreet maken aan de hand van een aantal casussen. Hij zal daarbij ondersteund worden door een aantal revalidatiespecialisten. Omdat binnen de revalidatieperiodisering de medische en technische staf werken vanuit een gemeenschappelijk raamwerk, blijkt de onderlinge communicatie en samenwerking tussen medici en coaches in de praktijk een positieve impuls te krijgen.

Testen en meten
Tijdens het voetbalsymposium werd onlangs ook het eerste VoetbalLab in Nederland gelanceerd. De Nederlandse Voetbal Academie gaat zich de komende jaren in samenwerking met het bedrijf Inmotio en Hotel Residence Victoria Hoenderloo bezig houden met de ontwikkeling van een heus VoetbalLab waarin de prestaties van voetballers tot in detail kunnen worden geanalyseerd. Het VoetbalLab en alle testmethoden zullen ook beschikbaar gesteld worden aan coaches in zowel het prof- als (top)amateurvoetbal die hun spelers willen laten testen tijdens trainingen en wedstrijden. Op vrijdag 5 februari 2010 start een speciale bijscholing Testen en Meten waarin coaches en stafleden op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen in het internationale topvoetbal op het gebied van het testen en meten van voetballen. Deze inzichten zullen concreet gemaakt worden voor specialisten uit zowel het prof- als amateurvoetbal. Daarnaast krijgen de deelnemers als eerste een kijkje in de keuken van het nieuwe VoetbalLab in Hoenderloo.

Meer informatie: www.nvacademie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.