De KNVB wil de komende jaren toe naar een verdubbeling van het aantal jeugdspelers dat doorbreekt in het Nederlandse betaald voetbal. Dat aantal moet nu omhoog van 30 talenten per jaar naar 60. Die doelstelling sprak Piet Hubers, manager voetbaltechnische zaken bij de voetbalbond, gisteren uit tijdens de Landelijke coachdag van de KNVB.

Die verdubbeling moet worden gerealiseerd op de veertien regionale opleidingscentra die er in Nederland overblijven nu steeds meer profclubs hun jeugdopleidingen samenvoegen. In opdracht van de KNVB bracht het Mulierinstituut de situatie in kaart.
,,Zij hebben onderzocht hoeveel jeugdspelers die een contract kregen, minimaal tien keer in het eerste elftal van een BVO hebben gespeeld. 30 jeugdspelers die gemiddeld doorbreken op 38 profclubs, dat komt neer op nog niet één speler per club,” stelt Piet Hubers.
,,En van dat aantal van 30 nemen Ajax, Feyenoord en PSV ook nog eens het gros voor hun rekening. Conclusie: we moeten meer Ajax- , Feyenoord- en PSV-opleidingsniveau in de verschillende regio’s krijgen.
,,Het bundelen van jeugdopleidingen is daarbij een eerste aanzet. Als elk van de veertien opleidingscentra straks vier profspelers opleidt, zit je aan 60. In onze ogen is dat een haalbaar aantal.”
Steeds meer profclubs zien in deze financieel zware tijden in dat de jeugdopleiding hun levensader is. Een club als Ajax vaart op eigen initiatief al de koers dat de A-selectie (weer) voor ten minste 60 procent uit zelf opgeleide spelers moet gaan bestaan.

BELEIDSPLAN
De doelstelling van verdubbeling die de KNVB voor ogen heeft, wordt één van de speerpunten in het nieuwe beleidsplan ‘samen scoren’ dat de bond medio 2011 invoert. Het plan is de opvolger van het huidige Masterplan uit 2001. ,,In mei willen we het concept klaar hebben, dat we vervolgens in het najaar communiceren met de clubs,” aldus Hubers.
Verder wil de KNVB samen met clubs en coaches op zoek naar oplossingen voor het zogenoemde ‘geboortemaandeffect’.
Wat ze bij de bond constateren is dat in de Oranje jeugdteams momenteel significant meer spelers zitten die zijn geboren in de eerste helft van het jaar. Hubers: ,,De maanden januari tot en met juni zijn duidelijk oververtegenwoordigd, terwijl in het Nederlands elftal zelf de verdeling altijd wel evenredig is.
,,In elk kwartaal worden evenveel talenten geboren, maar we zouden de groep van potentiële A-internationals dus nog moeten kunnen vergroten. We denken oplossingen daarvoor te hebben, maar we willen daar nu nog niet mee naar buiten komen.”

LERENDE COACH
De veertiende Landelijke coachdag had gisteren de Lerende voetbalcoach als centrale thema. Zo’n 400 jeugdcoaches van ere- en eerste divisieclubs namen op het KNVB sportcentrum in Zeist deel aan een programma van acht workshops over dit thema onder leiding van deskundigen uit de sportwereld.
AZ-directeur Toon Gebrands, schrijver van het boek ‘De lerende winnaar’ was één van de sprekers.
Vera Pauw belichtte als bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal de leerzame aspecten van een eindtoernooi.
Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, noemde het de plicht van elke coach om zichzelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Want, zoals Hendriks het omschreef: ‘als je als coach doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.