Algemeen directeur Rik van den Boog en trainer Martin Jol hebben een flink aantal veranderingen doorgevoerd in de jeugdopleiding van Ajax. Nadat eerder al bekend was geworden dat Arnold Mühren en Wim Kwakman geen elftal onder hun hoede zouden krijgen, werd Fred Grim te verstaan gegeven dat er bij Jong Ajax geen plaats meer voor hem is. Jol en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink worden verantwoordelijk voor dat hoogste jeugdteam, terwijl Bryan Roy en Albert van der Dussen de veldtrainingen gaan verzorgen.

De linksbuiten van weleer is nu nog – zoals dat zo mooi heet – ‘specialistentrainer’ en heeft tien uur per week de talentvolle buitenspelers onder zijn hoede. Dat bevalt Jol zo goed, dat is besloten de Amsterdammer op te waarderen en medeverantwoordelijk te maken voor Jong Ajax. Roy onderhoudt het contact met Olde Riekerink en Jol en laatstgenoemde bepaalt de opstellingen.

Zoals Telesport zaterdag meldde, zal Van der Dussen toetreden tot de trainingsstaf op De Toekomst. De KNVB-docent bedankte voor de eer om hoofd opleidingen te worden bij ADO Den Haag, was akkoord met de fusieclub in ‘s-Gravenzande, maar bedong een optie dat hij mocht vertrekken bij een kans in het betaalde voetbal. De trainer, die ook in de belangstelling stond van Sparta, liep eerder stage onder Jol bij RKC en was trainer van het jaar in de regio Den Haag.

Nieuw in de plannen van Ajax is Orlando Trustfull. De voormalige speler van onder meer FC Twente, Vitesse, Feyenoord en het Nederlands elftal speelde in de jeugd bij Ajax en kent de opleiding zodoende. De Amsterdammer traint momenteel de C-junioren van Sparta en keert dus na jarenlange omzwervingen terug op het oude nest, bij de C2 van Ajax.

Voor Heini Otto – nu samen met Dennis Bergkamp trainer van de D2 – wil Ajax een nieuwe functie creëren. Hij wordt – als de gesprekken goed verlopen – in de opleiding verantwoordelijk voor het begeleiden van spelers (met name van Jong Ajax). Hij blijft coördinator van de HET, de Hoofd-, Eerste- en Tweede Klasse. Door het vertrek van Otto komt de D2 alleen onder de hoede van Bergkamp. Frank de Boer verlengde zijn contract met één jaar en is ook volgend seizoen trainer-coach van de A1. Wim Jonk blijft de rol van techniektrainer vervullen. De reorganisatie, waarbij alleen nog maar éénjarige contracten werden gesloten, sluit aan bij de plannen van Johan Cruijff, die bij de aanstelling van Marco van Basten al een grote schoonmaak op De Toekomst wilde. De meeste jeugdtrainers hadden destijds echter een doorlopend contract, waardoor Van Basten hun directe – en massale – vertrek te rigoureus vond en de wegen van Cruijff en Ajax zich scheidden. Nu bijna iedereen een aflopende verbintenis had, werden alsnog spijkers met koppen geslagen. Vijf aflopende contracten werden opgezegd en twee jeugdtrainers kregen een nieuw contract.

Van den Boog motiveerde zijn besluit om schoon schip te maken al eerder door te stellen dat de “opleiding goed is”, maar Ajax in zijn ogen internationaal weer voorop moet lopen. Om dat te bewerkstelligen wordt sportcomplex De Toekomst uitgebreid met een sportmedisch centrum en een opleidingsinstituut voor trainers, begeleiders en scouts. De gemeenteraden van Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel gingen akkoord met de realisatie van Ajax Football Centre. (Bron: telegraaf.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.