McClaren beste coach, Oeuvreprijs voor Beenhakker

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Volgens de 38 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Steve McClaren de beste trainer van het afgelopen seizoen. Het is de eerste keer dat een buitenlandse trainer deze eer ten deel valt. Dat bleek vrijdag tijdens het 8-de Internationale Trainerscongres in Tilburg. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de succesvolle FC Twente-coach de Rinus Michels Award op. Op hetzelfde congres werd Leo Beenhakker door Guus Hiddink gehuldigd met een Oeuvreprijs voor z’n hele trainersloopbaan. Eerder was deze hoge blijk van waardering, vlak voor zijn overlijden door Rinus Michels zelf bedacht, weggelegd voor Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver en Foppe de Haan. Ook werden er Rinus Michels Awards uitgereikt aan Dennis Demmers van Excelsior’31 (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van FC Feyenoord en de amateurclub Flevo Boys vanwege het uitstekende jeugdbeleid. De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

Bekijk hier de reacties van de prijswinnaars in beeld en geluid!

Naast Steve McClaren waren dit jaar Feyenoord-trainer Mario Been, Ajax-coach Martin Jol en Heracles-trainer GertJan Verbeek door de CBV genomineerd als kandidaat voor de beste trainer/coach. Alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal konden hun voorkeur uitspreken. Dat leverde uiteindelijk Steve McClaren een nieuwe prijs op: de Rinus Michels Award voor de beste trainer/coach van het seizoen 2009/2010. Steve McClaren, na het behalen van de landstitel met FC Twente en het onderteken van het contract bij zijn nieuwe club VFL Wolfsburg meteen vertrokken naar zijn vakantieadres, sprak in Tilburg via een groot scherm de aanwezige trainers toe. McClaren benadrukte de grote rol die Rinus Michels heeft gespeeld in zijn aanpak van de afgelopen twee jaar. “Ik heb bewust geen staf uit Engeland meegenomen, maar me aangepast aan hoe er in Nederland over voetbal wordt gedacht. Om me daarin te verdiepen heb ik elke letter van het vakboek van Michels, mijn Godfather, gespeld. Daarom ben ik zeer vereerd met de Rinus Michels Award, die aan de uitverkiezing van coach van het jaar gekoppeld is. Maar ik benadruk dat een kampioenschap een prestatie van een heel team is, niet alleen van de hoofdcoach.”

De Oeuvreprijs heeft Leo Beenhakker (67) te danken aan zijn indrukwekkende carrière en vooral ook grote bijdrage aan de uitstraling van het Nederlands voetbal. Leo Beenhakker werd twee keer met Ajax en een keer met Feyenoord landskampioen en was bondscoach van Nederland (WK), Saoedi-Arabië, Trinidad en Tobago (WK) en Polen (EK). Het meest succesvol was hij tussen 1987 en 1989  met Real Madrid, waarmee Don Leo drie keer landskampioen werd en de Spaanse beker en Supercup won. Hij was tussen zijn debuut in 1965 als trainer bij SV Epe en zijn afscheid in 2007 als interim-trainer bij Feyenoord werkzaam voor 16 clubs in Nederland, Spanje, Zwitserland, Turkije en Mexico.

Tijdens het congres bepaalden de ruim duizend aanwezige trainers wie zich een jaar lang de beste amateurtrainer van Nederland mag noemen. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Jacob Botter (FC Meppel), Dennis Demmers (Excelsior’31), Karel Bonsink (FC Hilversum), Wilfred van Leeuwen (Westlandia), Ruud Pennings (VC Vlissingen) en Maarten van Vught (Blauw Geel). De meeste stemmen kreeg Dennis Demmers.
De Rinus Michels Awards worden elk jaar ook gebruikt als een bijzondere stimuleringsprijs voor jeugdopleidingen van betaalde clubs en amateurverenigingen. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal nomineerden Ajax, Feyenoord en Sparta Rotterdam vanwege hun vernieuwende aanpak bij het opleiden van hun talenten. Hoofd Opleiding Stanley Brard van Feyenoord en zijn kader hebben op dit gebied volgens hun collega’s het afgelopen seizoen de beste prestatie geleverd. 
Amateurclub Flevo Boys  verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Criteria waren o.a. de aandacht voor zowel de recreatieve als de prestatieteams, de interne professionalisering van het kader, het gevoerde financiële beleid en de maatschappelijke positie van de club in de directe omgeving. Naast Flevo Boys waren ook HHC Hardenberg en Reigerboys genomineerd. 

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw