Arbiters krijgen ‘les’ in strafschoppen. De 28 scheidsrechters die tijdens het WK in Zuid-Afrika actief zijn kregen in een afgelegen wijk van Pretoria ‘les’ over de nieuwe strafschopregel van de wereldvoetbalbond (FIFA). De officiële WK-bal. Foto: AFP Die spelregel houdt in dat spelers tijdens hun aanloop allerlei fratsen mogen uithalen om de keeper op het verkeerde been te zetten, maar zodra zij bij de bal zijn, moeten ze deze meteen schieten.

De uitleg van FIFA’s scheidsrechterbaas José Antonio Garcia Andrade ging gepaard met enkele beelden van (Braziliaanse) spelers die met hun schijntrappen behoorlijk op de lachspieren werkten.

Tijdens het WK zal dit volgens Andrade ‘onsportieve’ gedrag bestraft worden met een gele kaart en een indirecte vrije trap voor de gedupeerde doelman.

Deze zogenoemde Wet 14, waarover alle teams zondag zijn geïnformeerd, is de belangrijkste noviteit in Zuid-Afrika. “Maar we gaan ook weer heel scherp letten op duwen en trekken in het strafschopgebied”, belooft de Franse arbiter Stéphane Lannoy.

Bert van Marwijk gaat zich serieus verdiepen in de scheidsrechters die de interlands van Oranje in goede banen moeten leiden. Daarmee wil de keuzeheer een kaartenregen zoals in 2006 voorkomen. Mede door gebrek aan kennis van de Russische arbiter Valentin Ivanov, die in de schoppartij tegen Portugal een recordaantal gele en rode kaarten trok, werd Oranje uitgeschakeld.

“Ik wil dat ze meer van onze scheidsrechter weten dan uit welk land hij komt”, zegt Van Marwijk in het Algemeen Dagblad. “Ik hoop ze ook specifiekere kennis aan te reiken. In ons netwerk zitten genoeg voetbalmensen die het gros van de arbiters op dit WK uit eigen ervaring kennen en onze spelers kunnen voorlichten.”

De Nederlanders kregen maandag instructies over de nieuwe strafschopregel. “Spelers moeten als ze vlak bij de bal zijn nu in één keer schieten”, vernam bondscoach Bert van Marwijk. Een schijnactie vlak voor het daadwerkelijke schot is dus niet toegestaan. “Een speler die dat doet en scoort, krijgt een gele kaart en moet de penalty overnemen. Gaat de bal naast of over of wordt het schot gestopt, dan volgt een gele kaart en een indirecte vrije trap tegen.” (Bron: voetbalprimeur.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.