Zoals altijd is ook De Voetbaltrainer bij het WK aanwezig. Een van de grote voordelen van het bijwonen van WK-wedstrijden in het stadion is dat men een veel completer beeld krijgt van hoe teams spelen. Op TV wordt immers meestal de bal gevolgd en is vaak maar één linie zichtbaar. Voor de gemiddelde kijker is dat prima, maar voetbaltrainers –en dús De Voetbaltrainer- willen meer.
Kijk bijvoorbeeld naar het compacte verdedigen door Ivoorkust aan de ene kant en het wisselen van speelveldgedeelte aan de andere kant door Brazilië. In de eerste helft kon die laatste ploeg niet echt vloeiend spel laten zien, hetgeen vooral kwam door de goede organisatie van Ivoorkust. Zelfs spits Didier Drogba verdedigde veelvuldig mee vanuit de middencirkel en zo ontstond tijdens de teamfunctie verdedigen niet zelden een compacte 1:4:6-organisatie. Pas na de 2-0 in de 50e minuut kwamen de Ivorianen noodgedwongen uit hun defensieve stellingen en kreeg Brazilië de figuurlijke vleugels.
Het komt dit WK vaker voor dat de onderliggende ploeg lang stand weet te houden dankzij een goed functionerende teamorganisatie tijdens balbezit van de tegenpartij. Denk aan Algerije tegen Engeland, Noord-Korea tegen Brazilië of Japan tegen Nederland. Een oplossing ligt dan mogelijk in het spelen van de wisselpass. Het bezetten van de vleugels is daarbij essentieel. Bij Brazilië werd dit voortdurend uitstekend ingevuld door de vleugelverdedigers Maicon en Bastos. Op de foto wordt de bal naar de linkerflank gespeeld door de Elano, nadat hij de bal had gekregen van rechtsback Maicon. Een wisselpass met tussenstation dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.