Breedte voor diepte
Zoals altijd is ook De Voetbaltrainer bij het WK aanwezig. Een van de grote voordelen van het bijwonen van WK-wedstrijden in het stadion is dat men een veel completer beeld krijgt van hoe teams spelen. Op TV wordt immers meestal de bal gevolgd en is vaak maar één linie zichtbaar. Voor de gemiddelde kijker is dat prima, maar voetbaltrainers –en dús De Voetbaltrainer- willen meer.

Een gouden regel binnen het voetbal is ‘diepte voor breedte’. Het blijkt dit WK echter moeilijk om (snel) een goede diepte- of eindpass te geven. Dit komt vooral door de goed georganiseerde defensies. Met name de verdedigende middenvelders spelen een belangrijke rol in het afschermen van passlijnen naar de aanvallers van de tegenpartij. Daarom wordt er geregeld gekozen voor ‘breedte voor diepte’.

De 1-0 van Duitsland tegen Ghana is zo’n voorbeeld. Tijdens een gecontroleerde aanval van Duitsland verdedigt Ghana in een 1:4:5:1-formatie compact op eigen helft. De Duitse spitsen zijn nagenoeg onbereikbaar. De ruimte voor de Duitsers ligt in eerste instantie aan de flanken.
Er wordt gewisseld van links naar rechts. De verdediging van Ghana loopt uit de organisatie. Na een korte combinatie van Duitsland wordt uiteindelijk de eindpass naar doelpuntenmaker Mesut Oezil gespeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.