De AZ Jeugdopleiding heeft in de zomerstop bij de KNVB Certificering met 5744 punten het hoogst aantal punten ooit behaald in Nederland. “En dat is iets waar we met zijn allen zeer trots op mogen zijn”, aldus Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart.
Alle jeugdopleidingen in Nederland, moeten zich om de drie jaar officieel laten keuren, als onderdeel van het KNVB Masterplan. Dit gebeurt tijdens een auditdag, waar een onafhankelijke partij op bezoek komt bij de AZ Jeugdopleiding. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het beleid, de visie en de organisatie. Het belangrijkste deel gaat echter over voetbalspecifieke onderdelen. Hoe ziet het gehele traject eruit dat een speler doorloopt binnen de AZ Jeugdopleiding, vanaf het moment dat de pupil in de scouting belandt tot de dag dat de speler vanuit de jeugd doorstroomt naar het eerste elftal?
Terug zien op het veld
‘’Alle facetten worden tegen het licht gehouden: kwaliteit van de trainers en specialisten, topsportbegeleiding, accommodatie, samenwerking met scholen, de ondersteuning binnen de regio. En zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker. “Je kunt er dus van uitgaan dat de certificering van de KNVB een goed meetinstrument is voor de kwaliteit van de jeugdopleiding. En dat wij nu het hoogst aantal punten hebben behaald is natuurlijk fantastisch, maar we werken rustig door om de club en de AZ Jeugdopleiding nog verder te ontwikkelen.
“Uiteindelijk moet je al het werk op het voetbalveld terug kunnen zien”, vervolgt Wijnker. “Daarom is het extra mooi dat dit seizoen de eerste selectie is aangevuld met zes talenten vanuit de eigen jeugdopleiding.” (Alberg, Messaoud, Wijnaldum, Schouten, Verhulst en Maher, red.). “Daarmee komt het aantal eigen opgeleide spelers binnen het eerst elftal op tien. Want Jonathas, Sigthórsson, Holland en Gudmundsson hebben allen ook een periode in de opleiding gezeten. Negen talenten uit de AZ Jeugdopleiding maken een tussenstap en zijn dit seizoen verhuurt aan Telstar.”
Vaste manier van werken
“Veel extra werk heeft de KNVB Certificering ons niet gekost”, aldus Wijnker. “We werken jaarlijks op eenzelfde manier binnen de club, waarbij iedereen professioneel en gestructureerd te werk gaat en zijn bijdrage levert aan de opleiding. Net als een ‘gewoon bedrijf’ werken wij met beleidsplannen en vaste werkwijzen. Alleen gaat het erom dat alles wat beschreven is door iedereen gedragen wordt en in de praktijk wordt uitgevoerd. De beleidsplannen die tijdens de certificering beoordeeld worden, veranderen dagelijks, het is een levend document. Het belangrijkste daarbij is dat voetbal altijd leidend moet zijn. Papier beweegt niet!”