Al langer verzorgt de NKS cursussen EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken). Begonnen met een cursus voor voetbalverenigingen worden er inmiddels bij verschillende takken van sport EHBSO cursussen gegeven. Zo zijn er al EHBSO cursussen gegeven bij korfbal, atletiek, handbal, gymnastiek en tafeltennis. En meer sporten kunnen volgen. Een veilige sportaccommodatie, enige kennis over blessurebehandeling en het aanbieden van verantwoorde trainingschema’s kunnen het aantal blessures, het ongemak en de bijbehorende kosten verminderen. Cursusinhoud Tijdens de cursus EHBSO worden verschillende blessures behandeld en worden handreikingen gedaan voor het creëren van een veilige sportaccommodatie. Niet alleen het behandelen, maar ook het voorkomen van blessures zal aan bod komen tijdens de cursus. De cursus bestaat in principe uit twee bijeenkomsten, van zo’n 2 uur. Grote meerwaarde van de cursus is dat de inhoud is afgestemd op uw tak van sport en op de doelgroep waarvoor de cursus is bedoeld. Tijdens de eerste bijeenkomst worden vooral de acute blessures behandeld. Gedurende de tweede bijeenkomst zal ingegaan worden op chronische blessures en het creëren van een veilige sportaccommodatie. Niet alleen theorie! Het is een interactieve cursus met een afwisseling van theorie en praktijk. Na een korte inventarisatie ronde van ieders verwachtingen start de cursus. Gedurende de twee bijeenkomsten wordt extra aandacht besteed aan de bij aanvang gevraagde onderwerpen. Naast de theorie moet er ook praktisch gehandeld worden. Hoe leg je iemand in een veilige zijligging, waar bevindt zich de verbandtrommel, wat zit er eigenlijk in en waar ligt de sleutel van het toegangshek (wel zo handig als de ambulance nodig is)? Materiaal Het (voorbeeld)materiaal dat wordt gebruikt voor het theorie- en praktijkgedeelte wordt door de sportadviseur van de NKS meegebracht. Daarnaast gebruiken de deelnemers het boekje ‘Sport blessure vrij, EHBSO’ van het NOC*NSF. Beoogd resultaat Na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat om: Actief te werken aan blessure- en ongevalpreventie, door het scheppen van de juiste randvoorwaarden; Blessures te herkennen en direct te juiste handeling te bepalen; Blessures op de juiste manier te behandelen; Daarnaast is uw accommodatie en uw EHBO-kist of -tas gecheckt. In overleg is het mogelijk om de EHBSO cursus uit te breiden met bijvoorbeeld reanimeren, of om een vervolgcursus te organiseren. Informatie Heeft u naar aanleiding van dit artikel belangstelling gekregen voor een EHBSO cursus, neem dan contact op met de NKS. Het telefoonnummer is 073-6131376.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.