De Voetbaltrainer 176 is een speciale uitgave over België. We belichten de voetbal(trainers)situatie van allerlei kanten. Opleider Marc Van Geersom is niet ontevreden, maar zou graag zien dat Belgische talenten veevuldiger kansen krijgen in het eerste team. Marc Van Geersom: “Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd in onze nationale ploeg kun je bezwaarlijk stellen dat we niet goed bezig zijn. Eden Hazard bijvoorbeeld volgde de cyclus bij de KBVB vanaf zijn 15de. Maar perfectie bestaat niet, de individuele kwaliteiten van spelers moeten nog verder ontwikkeld worden. Dan stellen we ons vragen als ‘Hoe maken we scorende spitsen?’ en ‘Hoe vormen we Messi’s en Ronaldo’s?’. Ik stel nog vaak vast dat niet alle posities bij iedere leeftijdscategorie door toppers worden bezet, wat misschien typisch is voor een klein land als België. Maar toch baart het me soms nog zorgen. Dat wil immers zeggen dat er nog werk is aan de basis. De structuur en omkadering is er, maar er stromen vooral bij de Belgische clubs nog te weinig jongeren door. Ik kan natuurlijk niet de rekening van de clubs maken, maar jongeren krijgen vaak te weinig speelminuten in een A-ploeg. Anderzijds zijn er natuurlijk jonge spelers die te weinig geduld hebben. Belangrijk is dat er een goede relatie is tussen de speler en de trainer van de A-ploeg. Jonge spelers moeten dan wel kansen krijgen, ze mogen fysiek niet overbelast worden. Als dat gebeurt, wordt hun ontwikkeling vertraagd, omdat ze daardoor niet optimaal kunnen trainen en spelen. Er moet dus een goede balans zijn tussen trainingsintensiteit en rustperiodes.” Lees het volledige verhaal van Marc Van Geersom in De Voetbaltrainer 176.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.