Als vakblad gebruiken we graag EK’s en WK’s als ijkpunten voor de ontwikkelingen in het Nederlands voetbal. Deze zomer stond vooral in het teken van het WK voor vrouwen in Duitsland, dat  even onverwacht als verdiend Japan als nieuwe wereldkampioen opleverde. Daarom komen we deze keer uit bij Roger Reijners (47), sinds november 2010 de bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De meetlatvragen ‘waar staat Oranje mondiaal?’ en ‘hoe krijgen we aansluiting bij de mondiale top?’ beantwoordt hij samen met Mirelle van Rijbroek. Zij is binnen de KNVB verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal én de recente WK-analyse. Verderop in het artikel in De Voetbaltrainer 179 vertelt Reijners over het zogenaamde Reiss Profile, een methodiek die hij toepast bij de Oranje vrouwen. Reiss Profile Roger Reijners: “Dit nieuwe seizoen zijn we gestart met een driedaagse. Die hebben we deze keer vooral gebruikt om heel nauwkeurig in kaart te brengen hoe elke speelster er conditioneel voorstaat. Die waarden zijn het vertrekpunt voor de conditie- en krachttraining  op maat voor elke individuele speelster, die de rest van het seizoen in de eigen omgeving kan worden afgewerkt. Uiteraard houden wij – en dan vooral fysiotherapeute Kim Blewanus – nauwkeurig de voortgang in de gaten, maar daar maak ik me geen zorgen over. We hebben immers te maken met een zeer gemotiveerde groep internationals. Dat bleek ook uit het zogenaamde ‘Reiss Profile’ waarmee ik als coach van Fortuna Sittard goede ervaringen heb opgedaan. Het is een wetenschappelijk onderbouwde motivatietest, die inzicht geeft in individuele drijfveren en motivatie. De uitkomst ondersteunt mij als coach om met elke speelster te communiceren op basis van haar unieke persoonlijkheid. Daarnaast is er een teamprofiel, dat inzicht biedt in de verhoudingen binnen het team. Wie heeft de neiging om zich te overschatten? Wie heeft erkenning nodig en wie is gebaat bij kritiek? Wie kan de leiding nemen? Wie is gebaat bij aanwijzingen en bij wie moet ik vooral eigen inbreng stimuleren? Mijn eigen ervaring als coach en mijn intuïtie zijn meestal voldoende om de juiste antwoorden op zulke vragen te weten, maar het is goed om daarin bevestigd te worden of om een enkele keer juist op een ander spoor gezet te worden. Daarbij kan ik niet genoeg benadrukken dat het vertrekpunt bij een selectie altijd de voetbalkwaliteiten van een speelster zijn en niet de score van welke test dan ook.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.