Fluiten: Het blijft mensenwerk?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Eind november organiseerde de Coaches Betaald Voetbal (CBV) onder leiding van Gerard Marsman en Petra Balster in Zwolle de thema-avond Trainer/Coach en scheidsrechter nader in gesprek. Naast enkele trainers uit het betaald voetbal ook aanwezig scheidsrechter Jan Wegereef en Dick van Egmond, coördinator van de afdeling scheidsrechterszaken Betaald Voetbal bij de KNVB. Het doel van deze en eerdere CBV-bijeenkomsten is om trainers en arbiters dichter bij elkaar te brengen.   Aanleiding Trainers en spelers staan na wedstrijden de commentatoren te woord. Veelal gaat het over de man in het zwart en meer nog, over hoe zijn beslissingen het verloop van de wedstrijd enorm hadden beïnvloed. Het voetbalseizoen 2011/2012 is halverwege en naast het feit dat er veelvuldig gepraat wordt over de mooie doelpunten, zijn ook beslissingen van scheidsrechters onderwerp van discussie. De ene scheidsrechter trekt rood, waar een ander volstaat met geel of zelfs met een vermaning. Wanneer is het strafbaar buitenspel of opzettelijk hands? Is het in deze tijd van technologie nog te verkopen dat belangrijke momenten verkeerd door de grensrechters en de scheidrechters worden beoordeeld en dat er geen beslissingen worden teruggedraaid met behulp van technische oplossingen? Dick van Egmond en Jan Wegereef geven aan dat de aanpak van ernstig gemeen spel prioriteit heeft, ter bescherming van de spelers. Gedurende de avond passeren diverse beelden en momenten de revue. Bij het bekijken van (diverse herhalingen van) de beelden blijken ook de aanwezige trainers het vaak niet met elkaar eens te zijn over de te nemen sanctie.   Francisco Belda Maruenda Eind 2004 verschijnt er in het vooraanstaande medisch tijdschrift British Medical Journal een wetenschappelijk artikel van de Spaanse dokter Francisco Belda Maruenda. Uit zijn onderzoek blijkt dat scheidsrechters en hun assistenten onvoldoende in staat blijken om buitenspelsituaties correct in te schatten. Hij verklaart in het artikel dat hij op basis van oogheelkundige studies tot de conclusie is gekomen dat het menselijk oog veel te traag is om de elkaar vlot opvolgende positiewisselingen van zowel bal als spelers goed te kunnen volgen. “Een voetballer legt in 100 milliseconden al 71 centimeter af, de bal doet dat nog vele malen sneller. Als de scheids- of grensrechter na lange tijd een spelmoment op het netvlies heeft, is de situatie al weer helemaal anders’’, schrijft de Spaanse dokter. Het is onmogelijk om buitenspel altijd correct te kunnen beoordelen, want op het exacte moment dat de pass wordt gegeven, moet de assistent nog een oogbeweging maken om al dan niet buitenspel vast te stellen. Maruenda concludeert dat het niet meer van deze tijd is om buitenspelbeslissingen te maken puur vertrouwend op het menselijk oog. De arts is een voorstander van het maken van snelle analyses van tv-beelden tijdens wedstrijden. Voormalig Engels topscheidsrechter Jeff Winter verklaarde tegenover BBC-News kort na het verschijnen van het artikel, dat de bevindingen van Maruenda waarschijnlijk correct zijn. Toch was Winters in 2004 nog niet zo voor de toepassing van technologie. Want de gevolgen laten zich raden. Het tempo uit het voetbalspel zal totaal verdwijnen en wat vinden 22 spelers, de trainers en 30.000 toeschouwers er van om het spel stil te leggen na elk discutabel moment? En hoort het niet ook gewoon bij het voetbalspel dat er af en toe verkeerde beslissingen genomen worden? Thierry Henry Stade de France in Saint-Denis, woensdagavond 18 november 2009. Een handsbal van de Fransman Thierry Henry zorgt voor Ierlands uitschakeling bij de voorrondes van de wereldkampioenschappen 2010. In de return van de play-off ontgaat het de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson en de grensrechters dat Henry de bal met zijn hand meeneemt en William Gallas vervolgens in staat stelt Frankrijk naar het WK te schieten. Thierry Henry verklaarde na afloop zelf dat een replay het eerlijkst zou zijn. Hij had zelfs oprecht overwogen te stoppen met voetbal. De FIFA voelde niets voor een replay. Toch belegde FIFA-voorzitter Sepp Blatter op 2 december wel een algemene ledenvergadering in Kaapstad, om het ‘geval Henry’ te bespreken. De Franse president Sarkozy bood de Ierse premier Cowen tijdens de Europese top in Brussel zijn excuses aan. De Ierse voetbalbond diende nog een officieel verzoek in bij de FIFA om de wedstrijd te laten overspelen, maar dat orgaan luisterde niet. “Er is geen precedent voor het overspelen van wedstrijden om een beslissing te herzien die een scheidsrechter op het veld heeft genomen. De regels geven duidelijk aan dat beslissingen van de scheidsrechter definitief zijn”. Dat was een antwoord op het Ierse argument dat de FIFA tijdens de kwalificatieronden al eens een wedstrijd liet overspelen, omdat er sprake was van een ‘technische arbitragefout’ bij de wedstrijd Bahrein tegen Oezbekistan. Echter ging het toen om het verkeerd toepassen van de reglementen rond een strafschop. De Zweedse arbiter bij Frankrijk-Ierland maakte een inschattingsfout. In Ierland en Frankrijk bestaat overeenstemming over een conclusie: de arbitrage moet worden hervormd: videocamera’s zijn gewenst, of desnoods, zoals de Franse UEFA-voorzitter Platini wenst, extra grensrechters. Elite Coaches Forum Als voetbalcoaches daadwerkelijk willen dat er minder arbitrale dwalingen worden gemaakt, dan zijn technische hulpmiddelen de uitkomst. Camera’s op de doellijn, een videoscheidsrechter. Sinds 1999 heeft de UEFA het ‘Elite Coaches Forum’ in het leven geroepen. In dit forum krijgen diverse topcoaches de mogelijkheid hun ervaringen of visie te delen met elkaar en de UEFA over een breed scala onderwerpen die het voetbal op het hoogste niveau aangaan. In 2010, tijdens de 12e editie, was het thema in Nyon Zwitserland: “Het gebruik van technische hulpmiddelen.’ De aanwezige coaches: Massimiliano Allegri (AC Milan), Carlo Ancelotti (Chelsea), Didier Deschamps (Olympique Marseille), Sir Alex Ferguson (Manchester United), Jean Fernandez (Auxerre), Jesualdo Ferreira (Málaga), Thorsten Fink (FC Basel), Josep Guardiola (Barcelona), Roy Hodgson (Liverpool), Jorge Jesus (Benfica), Martin Jol (Ajax), Felix Magath (Schalke 04), José Mourinho (Real Madrid), Nikos Nioplias (Panathinaikos), Claude Puel (Olympique Lyon), Claudio Ranieri (AS Roma) en Thomas Schaaf (Werder Bremen). De invloed die een dergelijk forum heeft, mag niet worden onderschat. Toch waren de uitkomsten na afloop duidelijk. Men wees het gebruik van technische hulpmiddelen af. De toenmalige Ajax-coach Martin Jol na afloop: “Voetbal is een mensensport en dat moet het blijven.” Vertrouwen Dick van Egmond: “Om goede scheidsrechters en spelleiders te krijgen, is het vertrouwen heel belangrijk. En dat vertrouwen moet niet alleen door mijzelf en mijn collega’s worden gegeven, maar juist ook door spelers, trainers, bestuurders en natuurlijk het publiek en de media. In het voetballen staat het spel centraal, niet de arbiter. Dit gegeven is niet voor iedereen duidelijk. Als een scheidsrechter een discutabele beslissing neemt, is dat omdat het een lastig te beoordelen situatie is. Want laten we eerlijk zijn, bij een discutabele strafschop was ook het niet geven van de strafschop discutabel geweest. Op zo’n moment kan een scheidsrechter het nooit voor iedereen goed doen, maar hij moet wel een beslissing nemen. En ook nog eens in een fractie van een seconde. Soms is het zelfs na bestudering van tv-beelden nog niet altijd duidelijk of een beslissing wel de juiste is geweest.” Doellijnbewaking Dick van Egmond: “Een scheidsrechter kan ook een duidelijke fout maken. Hij geeft een rode kaart die niet terecht blijkt of ziet een buitenspelsituatie over het hoofd. TV-beelden bieden dan uitkomst. De KNVB is al jaren expliciet voorstander van het invoeren van elektronische hulpmiddelen in het Betaald Voetbal. Alles wat de arbitrage kan ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissing is van harte welkom. De FIFA is inmiddels doellijnbewaking aan het testen. Uitgangspunt hierbij is dat het 100% betrouwbaar moet zijn en het spel niet onnodig vertraagd mag worden. Zodra bonden aan de slag mogen met een pilot, doet de KNVB graag mee. Dit hebben wij ook zo bij de FIFA aangegeven. Maar tot die tijd zullen scheidsrechters, spelers en trainers samen de verantwoordelijkheid voor een eerlijk en sportief verloop van de wedstrijden moeten dragen. En dan is het goed als we regelmatig met elkaar bespreken hoe we dat het beste kunnen doen.” Samenvatting:

  • Arbiters moeten het vertrouwen krijgen van spelers en media.
  • Het is wetenschappelijk aangetoond dat het constateren van buitenspel in sommige gevallen niet mogelijk is voor het menselijk oog.
  • Verkeerde beslissingen van scheidsrechters kunnen enorme gevolgen hebben.
  • Het Elite Coaches Forum heeft het gebruik van technische hulpmiddelen in 2010 afgewezen.
  • De KNVB is voorstander van het invoeren van elektronische hulpmiddelen in het betaald voetbal.