Wielart: Belastbaarheid jeugdspelers Feyenoord vergroten

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Ruud Wielart is voormalig Nederlands kampioen hoogspringen en nu in dienst bij Feyenoord. Daar verzorgt hij de warming‐up van de jeugdelftallen op Varkenoord. Hij werkt vooral aan het vergroten van de belastbaarheid van jeugdspelers. De complete jeugdafdeling, van E‐jeugd tot en met onder 19, wordt door hem getraind. Met succes, want de afgelopen vier jaar zijn er niet of nauwelijks blessures bij de jeugdspelers van Feyenoord. Lenigheid, coördinatie, behendigheid en kracht zijn de onderdelen die bij Ruud Wielart aan bod komen. De warming‐up is volgens de trainer een onderdeel van de wedstrijdvoorbereiding dat wordt onderschat en vaak niet goed wordt uitgevoerd. Wielart gaat onder meer uitgebreid in op allerlei onderdelen van de warming-up.  Het proces van de warming up ziet er als volgt uit: – Het stimuleren en op niveau brengen van de hartfrequentie. – Het stimuleren en op niveau brengen van de bloeddruk. – Het verhogen van de zuurstofopname (ademvolume). – Het verhogen van de spierdoorbloeding (capillairen). – Het verhogen van de stofwisselingscapaciteit. – De afgifte van hormonen (groeihormoon, adrenaline, glukagon). – Verhoging van elasticiteit en plasticiteit. – Verhoging van de contractiesnelheid. – Verhoging van de spierspanning (tonus) over het hele lichaam. – Voorbereiding van het gewrichtskapsel en aanhechtingen op belasting. – Toename van temperatuur geeft verhoging van reactiesnelheid en coördinatief vermogen. – Betere leeropname. – Gericht ingesteld op training/wedstrijd. Lees het complete artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 184.