Guy Martens is de Frans Hoek van België. Al twintig seizoenen leidt hij bij Racing Genk jonge keeperstalenten op tot internationale topkeepers met op dit moment Thibaut Courtois, de negentienjarige doelman van Atletico Madrid, als boegbeeld van zijn succesvolle aanpak. Natuurlijk organiseert ook Martens clinics. De Voetbaltrainer was aanwezig bij zo’n bijeenkomst vanwege de actuele invalshoek: kunnen ook keepers niet meer zonder mental coaching en wie is daar dan verantwoordelijk voor? De hoofdtrainer, de keeperstrainer of een aparte mental coach? Oplossing Stijn Quanten: “Ik wil graag dieper ingaan op twee specifieke aspecten die een grote bijdrage hebben geleverd aan de uiteindelijke resultaten. Een eerste fase bestond erin de onbewuste ‘zelfsabotage’ van de doelman weg te werken. Vanuit de optiek dat je met ‘praten’ alleen niet alles kunt oplossen, werd in deze eerste fase gekozen voor specifieke, zogenaamde somatopsychische behandelingstechnieken. Dit betekent dat je via het lichaam (‘somato’) de geest weer vrij gaat maken (‘psyche’). Dat is een aanpak die in het Milan-lab dagelijks gebruikt werd door Dr. Meersseman en Dr. Demichelis. Deze technieken hebben als doel bepaalde neurologische processen in het lichaam te corrigeren via handelingen op het lichaam van de speler. Je kunt het vergelijken met een fysiotherapeut die de structurele processen van het lichaam behandelt. Op deze manier zijn we er bij onze doelman in geslaagd om bijvoorbeeld de onderliggende angsten blijvend weg te werken. Lees het complete artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 185.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *